Τρίτη, 8 Δεκεμβρίου 2015

12/08/2015 12:00:00 μ.μ.
Οργανωμένο οικονομικό πλάνο με εκμετάλλευση πόρων όπως το πετρέλαιο - Εκπαίδευση παιδιών και μετεκπαίδευση «βετεράνων μαχητών» στα σύγχρονα όπλα.

Πώς σχεδιάζουν να δομήσουν το Ισλαμικό Κράτος οι τζιχαντιστές; Πώς επιθυμούν να οργανώσουν το χαλιφάτο τους ώστε να λειτουργεί με κυβερνητικές υπηρεσίες και οικονομικό πρόγραμμα; Σύμφωνα με τον Guardian οι τζιχαντιστές έχουν ήδη καταγράψει τα βήματα για την δόμηση του ισλαμικού κράτους όπως ακριβώς το φαντάζονται.

Στο έγγραφο 24 σελίδων που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη βρετανική εφημερίδα αναλύεται ο τρόπος για την διεύρυνση της προπαγάνδας, την δημιουργία διεθνών επαφών και την ανάληψη ελέγχου των πηγών πετρελαίου, αερίου και άλλων σημαντικών στοιχείων που θα συντελέσουν στην δημιουργία μίας στιβαρής και ανεξάρτητης οικονομίας.

Στο εγχειρίδιο με τίτλο «Αρχές για την διοίκηση του Ισλαμικού Κράτους», το οποίο εκτιμάται ότι συντάχθηκε μεταξύ Ιουλίου και Οκτωβρίου 2014, καταγράφονται οι φιλοδοξίες των τζιχαντιστών να βρουν τρόπο για να γίνουν η πιο πλούσια οργάνωση τζιχαντιστών τα τελευταία 50 χρόνια, αλλά και να οργανώσουν ένα κράτος σύμφωνα με το σοβιετικό μοντέλο, όπως επισημαίνει ο Guardian.

Την ίδια στιγμή, οι τρομοκράτες εξηγούν πώς θα χειριστούν θέματα όπως η παιδεία, η υγεία, η επικοινωνία, το εμπόριο.

Ωστόσο, αναφέρεται με μεγάλη λεπτομέρεια πώς το Ισλαμικό Κράτος πρέπει να κατασκευάσει μεμονωμένες εγκαταστάσεις εκπαίδευσης για «κανονικά στρατεύματα και βετεράνους μαχητές».

Σύμφωνα, λοιπόν, με τους τζιχαντιστές, οι βετεράνοι πρέπει να ακολουθούν ένα πρόγραμμα κάθε χρόνο ώστε να λαμβάνουν ειδική εκπαίδευση για τα σύγχρονα όπλα, τον στρατιωτικό σχεδιασμό και την στρατιωτική τεχνολογία, καθώς και τα όπλα «που χρησιμοποιεί ο εχθρός».

Όσο για την εκπαίδευση των παιδιών, το Ισλαμικό Κράτος σκοπεύει να τα μυήσει στην «τέχνη του πολέμου», κάτι που όπως αποδεικνύεται από βίντεο που δίνουν στη δημοσιότητα οι τζιχαντιστές, έχει ήδη αρχίσει να σημειώνεται. Άλλωστε, δεν είναι λίγα τα στιγμιότυπα που καταγράφουν ανήλικα είτε να μαθαίνουν για τον ιερό πόλεμο, είτε να κάνουν χρήση όπλων, είτε ακόμα και να εκτελούν ομήρους.

Το έγγραφο που είχε στην κατοχή του επιχειρηματίας που συνεργάζεται με το Ισλαμικό Κράτος πέρασε στα χέρια των δημοσιογράφων της βρετανικής εφημερίδας από τον ακαδημαϊκό Αϋμέν αλ-Ταμίμι, ο οποίος το τελευταίο έτος συγκεντρώνει όλα τα έγγραφα των τζιχαντιστών που κυκλοφορούν.

Ο Ταμίμι υποστηρίζει ότι τα 300 έγγραφα που έχει στην κατοχή του, αποκαλύπτουν την πρόθεση της οργάνωσης να δομήσουν ένα κράτος που βασίζεται στην «ριζοσπαστική θεολογία».

Όπως εξήγησε ο ακαδημαϊκός: «Έχουν πλάνο για να κυβερνήσουν. Δεν πρόκειται απλώς για μία πρόθεση να βρίσκονται σε μάχη».

Ο απόστρατος στρατηγός Στάνλεϊ ΜακΚρίσταλ δήλωσε στον Guardian: «Αν πρόκειται για γνήσιο έγγραφο, είναι συναρπαστικό και όλοι πρέπει να το διαβάσουν, ειδικά οι νομοθέτες της Δύσης. Αν η Δύση δει το Ισλαμικό Κράτος σαν μία στερεοτυπική ομάδα ή σαν ψυχοπαθείς δολοφόνους, τότε κινδυνεύουμε δραματικά να τους υποτιμήσουμε».

Ο ΜακΚρίσταλ τόνισε ότι στο εγχειρίδιο υπάρχει ειδική αναφορά στην εκπαίδευση των παιδιών, αλλά και η παραδοχή ότι είναι απαραίτητη μία αποτελεσματική διακυβέρνηση.
Μάλιστα, επισήμανε πως η χρήση της τεχνολογίας για την προπαγάνδα και η πρόθεση να μάθουν από τα λάθη του παρελθόντος είναι κάτι παραπάνω από εμφανές στις οδηγίες τους.
«Δεν απέχει πολύ από το έργο του Μάο, τις πρακτικές του Χο Τσι Μιν», ανέφερε για το έγγραφο ο ΜακΚρίσταλ.

Από την άλλη, ο Τσάρλι Γουίντερ, αναλυτής του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια που διάβασε το εγχειρίδιο, δήλωσε ότι αποδεικνύεται η ικανότητα του ΙΚ να προσχεδιάζει τις κινήσεις του.
Όπως εξήγησε ο καθηγητής, το Ισλαμικό Κράτος «απέχει κατά πολύ από έναν στρατό παράλογων, αιμοδιψών φανατικών. Το ΙΚ είναι μία βαθιά μεθοδική πολιτική οργάνωση με καλά σχεδιασμένη και πολύπλοκη δομή».