Παρασκευή, 4 Σεπτεμβρίου 2015

9/04/2015 02:00:00 μ.μ.
Η εύκολη διαδικασία της ανάθεσης μεικτών τηλεοπτικών παραγωγών που ακολούθησε η διοίκηση της ΝΕΡΙΤ ελέγχεται από τη διοίκηση της ΕΡΤ. Και ενώ ερευνώνται οι συμβάσεις που υπέγραφε η πρώην διοίκηση, στο Ραδιομέγαρο συζητούν τα σενάρια για τη συνέχιση της παραγωγής του «Μένουμε Ελλάδα», που προβλέπεται να μετακομίσει στην ΕΡΤ2. Δεν έχει, ωστόσο, αποφασιστεί αν θα μετατραπεί σε εσωτερική παραγωγή της ΕΡΤ, κάτι που θα μειώσει κατά πολύ το κόστος.

Πριν μπει λουκέτο στην κρατική ραδιοτηλεόραση το «Μένουμε Ελλάδα» ήταν εσωτερική παραγωγή, με κόστος επεισοδίου 2.125 ευρώ μαζί με τον ΦΠΑ. Τον Απρίλιο του 2014, ωστόσο, η διοίκηση της ΝΕΡΙΤ αποφάσισε να δώσει την παραγωγή του «Μένουμε Ελλάδα» σε εξωτερική εταιρεία, επειδή υποτίθεται ότι η ΝΕΡΙΤ δεν μπορούσε να την αναλάβει. Έτσι, με τη μέθοδο της μεικτής παραγωγής, το κάθε επεισόδιο στοίχιζε 7.803 ευρώ με ΦΠΑ!

Στο κοστολόγιο που ενέκρινε η ΝΕΡΙΤ και αναρτήθηκε στο «Διαύγεια» αναφέρονταν οι αμοιβές των «εξωτερικών συνεργατών» που έβαζε η εξωτερική εταιρεία. Για τους παρουσιαστές Τσιτσιμπίκου Σταυρούλα 6.324 ευρώ και Κουμπλή Πέτρο 5.704 ευρώ, για τον αρχισυντάκτη Φρίμη Γεώργιο 8.060 ευρώ, για τον υπεύθυνο καλεσμένων Πορέτση Χαράλαμπο 5.208 ευρώ, για καθέναν από τους τέσσερις ρεπόρτερ 5.456 ευρώ, για τον σκηνοθέτη 5.332 ευρώ κ.ά.
Στο Σχέδιο Πρόβλεψης της ΕΡΤ ΑΕ, που διαδέχθηκε τη ΝΕΡΙΤ, με ημερομηνία 14/5/2015, αναφέρεται πως το ποσόν του προϋπολογισμού ήταν  614.227 ευρώ.  Μέχρι τότε είχε υλοποιηθεί τμήμα της σύμβασης ύψους 281.487 ευρώ και το υπόλοιπο ποσόν που είχε δεσμευτεί ήταν  332.739 ευρώ.

Η εταιρεία που ανέλαβε τη μεικτή αυτή παραγωγή και πληρώνει τους εξωτερικούς συνεργάτες είναι η Media Hub Studios AE, που προήλθε από τη Vermantia Media.

Θα πρέπει, βέβαια, να σημειωθεί πως επειδή πρόκειται για μεικτή παραγωγή η πρώην ΝΕΡΙΤ και νυν ΕΡΤ είναι υποχρεωμένη να προσφέρει στην εξωτερική εταιρεία διευθυντή παραγωγής, σκηνοθέτη και μία βάρδια στούντιο (πλήρως εξοπλισμένο και στελεχωμένο ανά εκπομπή). Εξίσου σημαντικό είναι πως η ανάθεση δεν έγινε ύστερα από διαγωνισμό, αλλά απλώς με απόφαση της διοίκησης η παραγωγή μετατράπηκε από εσωτερική σε μεικτή.