Σάββατο, 8 Φεβρουαρίου 2014

2/08/2014 05:00:00 μ.μ.
Οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν στη Νότια Αφρική στις 7 Μαΐου, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Τζέικομπ Ζούμα, ενώ το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ANC), το οποίο βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 20 χρόνια, είναι και πάλι το μεγάλο φαβορί και αναμένεται ότι θα κερδίσει με άνετη πλειοψηφία.

"Πρόκειται για ιστορικές εκλογές διότι λαμβάνουν χώρα τη χρονιά της 20ής επετείου της απελευθέρωσής μας από το απαρτχάιντ", τονίζει ο Ζούμα σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Η ψηφοφορία αυτή, η πέμπτη από την εγκαθίδρυση της δημοκρατίας στη χώρα, θα ανοίξει επίσης το δρόμο για την εκλογή του επόμενου προέδρου της Νότιας Αφρικής, ο οποίος εκλέγεται από το κοινοβούλιο και όχι με καθολική ψηφοφορία.

Μετά την πρώτη συντριπτική εκλογική νίκη του κόμματος το 1994 με υποψήφιο τον Νέλσον Μαντέλα, το ANC έχει κερδίσει όλες τις εθνικές εκλογικές αναμετρήσεις. Στις τελευταίες εκλογές, το 2009, είχε κερδίσει σχεδόν τα δύο τρίτα των ψήφων. Ωστόσο η ηγεμονία του έχει σταδιακά περιορισθεί από σχηματισμούς της αντιπολίτευσης.

Φέτος το στοίχημα είναι σημαντικό, καθώς η λαϊκή οργή για τις κακές δημόσιες υπηρεσίες και τη διαφθορά υποβόσκει.

Τον τελευταίο μήνα, οργισμένοι κάτοικοι σε πόλεις με κυρίως μαύρο πληθυσμό σ' όλη τη χώρα ύψωσαν οδοφράγματα σε δρόμους και πυρπόλησαν κτίρια και αυτοκίνητα.