Τρίτη, 8 Σεπτεμβρίου 2015

9/08/2015 12:00:00 μ.μ.
Δεύτερος γύρος μεταξύ ιδιοκτητών τηλεοπτικών σταθμών και Αλέξη Τσίπρα. Το επόμενο «ραντεβού» είναι προγραμματισμένο για μετά τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου. Το εκλογικό αποτέλεσμα θα κρίνει και την τύχη των τηλεοπτικών αδειών, το αν θα προχωρήσει το σχέδιο ή θα αφεθεί στο συρτάρι.


Οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών θεωρούν πως δεν υπάρχει πλέον θέμα έκδοσης αδειών, αφού το πρόγραμμα όσων έχουν δικαίωμα εκπομπής μεταδίδεται από την Digea, ενώ υπάρχουν κι άλλα παράλληλα δίκτυα, όπως η συνδρομητική και η ιντερνετική τηλεόραση. Η θεωρία τους όμως έχει κενά, διότι αυτήν τη στιγμή, πέρα από την αγορά κάποιας χρεοκοπημένης εταιρείας, δεν μπορούν να μπουν απευθείας στην αγορά νέοι παίκτες. Καθώς η Digea έχει αποκτήσει τον έλεγχο των συχνοτήτων για 15 χρόνια, το ποιος εκπέμπει και ποιος όχι ελέγχεται σχεδόν απόλυτα από ένα ολιγοπώλιο. Επιπλέον, υπάρχουν δύο αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ που ορίζουν πως είναι αντισυνταγματική η λειτουργία των τηλεοπτικών και των ραδιοφωνικών σταθμών και θα έπρεπε να είχε γίνει η προκήρυξη των αδειών.

Από την πλευρά τους, τα μέλη της ΕΙΤΗΣΕΕ έχουν στείλει στον Αλέξη Τσίπρα το μήνυμα πως αν επιμείνει στο σχέδιο νόμου του Νίκου Παππά δεν αποκλείεται να κλείσουν τις εταιρείες τους, να τις οδηγήσουν σε εκκαθάριση και να απολύσουν το σύνολο των εργαζομένων, προκειμένου να συμμετάσχουν με άλλες, που θα έχουν λιγότερο προσωπικό και θα ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές του σχεδίου.

Σε περίπτωση συγκυβέρνησης με το Ποτάμι ή κάποιο άλλο κόμμα (π.χ. ΝΔ), νομίζουν ότι τα δεδομένα θα αλλάξουν, καθώς οι θέσεις των τηλεοπτικών σταθμών θα εισακούονται καλύτερα.