Δευτέρα, 24 Αυγούστου 2015

8/24/2015 04:00:00 μ.μ.
Ξεκίνησαν, το Σάββατο, οι πρώτες εργασίες για την αναστύλωση του ιστορικού Γεφυριού της Πλάκας, το οποίο είχε καταρρεύσει το Φεβρουάριο, λόγω κακοκαιρίας. Στην πρώτη φάση των εργασιών περιλαμβάνεται η διευθέτηση της κοίτης του Αράχθου, ώστε η ροή του ποταμού να εκτραπεί προς την πλευρά του Μονολιθίου και να διαμορφωθεί , με τον τρόπο αυτό, ο δρόμος προς το γεφύρι.


Αυτού του είδους η πρόσβαση είναι απαραίτητη, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ο δήμος Βορείων Τζουμέρκων, ώστε άμεσα να φθάσει στα βάθρα το γεωτρύπανο και να εκτελέσει τις απαραίτητες διερευνητικές γεωτρήσεις και από το επόμενο καλοκαίρι, να ξεκινήσει το κυρίως έργο της αναστύλωσης με ευθύνη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Εργασίες εκτελούνται και από ειδικό εμπειροτέχνη, ώστε να διαμορφωθούν οι καλύτερες δυνατές συνθήκες για την πρόσβαση των μηχανημάτων.

Στο σημείο εκτέλεσης των εργασιών βρέθηκαν ο δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές και ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ενώ διαρκής είναι και η επίβλεψη από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων, με επικεφαλής τον αναπληρωτή προϊστάμενό της Βασίλη Κασκάνη.

Ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ελπίζω με τη συνεργασία όλων και τη βοήθεια του Θεού να μπορέσουμε να τα καταφέρουμε. Ξεκινάμε και πιστεύω να έχουμε αίσιο αποτέλεσμα».

Ο δήμαρχος Β. Τζοτμέρκων Γ. Σεντελές, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία των εργασιών, ευχαριστώντας παράλληλα την κατασκευαστική εταιρεία ΤΕΡΝΑ για τη βοήθεια που παρέχει.

«Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι και ευελπιστούμε σε ένα αίσιο τέλος, αν και γνωρίζουμε πόσο πολύ δύσκολο είναι το εγχείρημα στο οποίο έχουμε μπει όλοι σαν φορείς, ακόμη και ως φυσικά πρόσωπα», σημείωσε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος. Ανέφερε, επίσης, πως η έναρξη των εργασιών θα οδηγήσει και σε ενεργοποίηση όσων έχουν εκφράσει τη διάθεση να συνδράμουν οικονομικά και όχι μόνο, λέγοντας πως είναι θέμα του φορέα που δημιουργήθηκε, να αξιοποιήσει και τις μικρές δωρεές πολιτών που θέλουν να συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια.

Από την πλευρά του, και ο αναπληρωτής προϊστάμενος Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων, Βασίλης Κασκάνης, αναφέρθηκε στη σημασία της συνεργασίας για να μην υπάρξουν λάθη και αστοχίες, επισημαίνοντας, πως ο χρόνος δεν πρέπει να λειτουργήσει πιεστικά, καθώς υπάρχουν πολλοί αστάθμητοι παράγοντες.