Πέμπτη, 27 Αυγούστου 2015

8/27/2015 12:00:00 μ.μ.
Στη γενέθλια πόλη των πρωτότυπων μνημείων των «Μαγεμένων» ή «Incantadas» -τη Θεσσαλονίκη- βρίσκονται τώρα τα αντίγραφά τους.
Τα πιστά αντίγραφα των «Καλοκυράδων της αγοράς» φιλοτεχνήθηκαν στα εργαστήρια του μουσείου του Λούβρου, μεταφέρθηκαν και τοποθετούνται ήδη στο περίπτερο 3 της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Μετά από την έκθεσή τους στο κοινό (χωρίς ειδικό-πρόσθετο εισιτήριο) στη διάρκεια της 80ης ΔΕΘ τα αντίγραφα των «Μαγεμένων» που είναι κατασκευασμένα από ειδικό ανθεκτικό υλικό, για αν αντέχουν και στις εξωτερικές καιρικές συνθήκες, θα μεταφερθούν, θα τοποθετηθούν και θα εκτίθενται σε εξωτερικό σημείο της πόλης που θα επιλεγεί από την αρχαιολογική υπηρεσία σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο και το Δήμο της πόλης.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι υπηρεσίες προσανατολίζονται στην τοποθέτησή τους στο χώρο βόρεια της αρχαίας -Ρωμαϊκής Αγοράς- όπου λέγεται ότι βρίσκονταν μέχρι την βίαιη αποκόλληση και μεταφορά τους -με άδεια των Οθωμανικών αρχών της πόλης- στη Γαλλία από τον Γάλλο Εμάνουελ Μιλέρ.

Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης θα διαρκέσει από τις 5 ως τις 13 Σεπτεμβρίου 2015.