Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

11/06/2013 06:12:00 μ.μ.
Με την υπερψήφιση του άρθρου 18 για τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, η Βουλή έδωσε «άφεση αμαρτιών» στο 23χρονο αμαρτωλό παρελθόν των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών.
 
Με 154 ψήφους υπέρ εγκρίθηκε τελικά το άρθρο 18 που περιλαμβανόταν σε άσχετο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας και αφορούσε στις τηλεοπτικές άδειες.

Αίσθηση προκάλεσαν η καταψήφιση του πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος σε πρόσφατη παρέμβασή του είχε καλέσει τον πρωθυπουργό να αποσύρει την τροπολογία και να προχωρήσει σε διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, η καταψήφιση του πρώην προέδρου της Βουλής, Απόστολου Κακλαμάνη, καθώς και η απουσία του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή από την ψηφοφορία.

Ειδικότερα, το άρθρο υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, ενώ κατά ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, η Χρυσή Αυγή, το ΚΚΕ και οι ανεξάρτητοι Βουλευτές Μ. Ανδρουλάκης, Θ. Παραστρατίδης, Γ. Κασαπίδης, Μ. Μπόλαρης, Ν. Σταυρογιάννης.

Από την ψηφοφορία απουσίαζαν μεταξύ άλλων ο Βύρων Πολύδωρας, ο Δ. Κρεμαστινός και οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλης, Γ. Πανούσης, Γρ. Ψαριανός, Ν. Φούντα, Γ. Κυρίτσης και Μ. Ρεπούση.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου, η κυβέρνηση κατέθεσε τροποποίηση της διάταξης, σύμφωνα με την οποία επισπεύδεται κατά έξι μήνες, δηλαδή μέχρι τις 31/12/2014, η προθεσμία που είχαν οι τηλεοπτικοί σταθμοί προκειμένου να τακτοποιήσουν τις νομικές εκκρεμότητες τους για να έχουν τη δυνατότητα ψηφιακής αδειοδότησης.

Η διάταξη προβλέπει ότι «μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας χορήγησης δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής, οι τηλεοπτικοί σταθμοί που λειτουργούν νομίμως, εφόσον εξέπεμπαν τηλεοπτικό πρόγραμμα στις 31/8/2013 συμβάλλονται με νομίμως αδειοδοτημένο πάροχο δικτύου για την ψηφιακή εκπομπή του προγράμματος τους».
Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Πάρις Κουκουλόπουλος, ανέφερε ότι το κόμμα του ψηφίζει υπέρ με το σκεπτικό ότι δίνεται για τελευταία φορά παράταση για τη λειτουργία των τηλεοπτικών σταθμών.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Βασίλης Οικονόμου, δήλωσε ότι για τελευταία φορά τάσσεται υπέρ της παράτασης και προειδοποίησε ότι μετά τη λήξη της προθεσμίας το κόμμα του δεν θα δώσει «λευκή επιταγή» και «συγχωροχάρτι».
Από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ο Βασίλης Καπερνάρος εξέφρασε την αντίθεση του κάνοντας λόγο για παγίδα, καθώς, όπως είπε, οι τηλεοπτικοί σταθμοί δεν λειτουργούν νομίμως όπως αναφέρεται στο άρθρο αλλά νομιμοφανώς.

«Συμφωνούμε ότι υπάρχει καθυστέρηση, αλλά τώρα θα δοθεί λύση. Υπάρχει η δέσμευση του υπουργού, έγινε η βελτίωση, πρέπει να πάμε στην ψηφιακή εποχή και τα θέματα θα ρυθμιστούν μέχρι την καταληκτική ημερομηνία» υπογράμμισε, από την πλευρά της, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ, Σοφία Βούλτεψη.

Κατά της διάταξης τάχθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης, τονίζοντας ότι υπάρχει φωτογραφική διάταξη που καλύπτει κατά 10 μέρες τη λειτουργία της Δημόσιας Τηλεόρασης ενώ θέτει εκτός ψηφιακής εποχής την ΕΡΤ.

Με την υπερψήφιση του συγκεκριμένου άρθρου, οι καναλάρχες-«νταβατζήδες», όπως χαρακτηρίστηκαν κατά το παρελθόν από τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να διεκδικήσουν χωρίς θεσμικό πρόβλημα και τις ψηφιακές τηλεοπτικές συχνότητες μέσω της κοινής τους εταιρείας, της Digea. Ως μέτοχοι της Digea δεν θα ελεγχθούν για την τήρηση των υποχρεώσεων των τηλεοπτικών τους σταθμών στην περίοδο της αναλογικής λειτουργίας τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής, επικαλούμενη την απόφαση 3578/2010 της Ολομέλειας του ΣτΕ, είχε επισημάνει πως το προβλεπόμενο, εκ νέου καθεστώς προσωρινής λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών, αντίκειται στο Σύνταγμα.

Μετά και το λουκέτο στην ΕΡΤ, τον μοναδικό εν δυνάμει ανταγωνιστή της Digea των καναλαρχών, η κυβέρνηση νομιμοποιεί ένα 23χρονο καθεστώς παρανομίας στις τηλεοπτικές άδειες, την ώρα που οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί φορολογούνται με έναν ελάχιστο συντελεστή, για την είσπραξη μάλιστα του οποίου δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη, ενώ ακόμα και ο ειδικός φόρος τηλεόρασης (20% επί των διαφημιστικών κερδών), ο οποίος επιβλήθηκε από την τρόικα στο πρώτο μνημόνιο, αναβάλλεται κάθε χρόνο στις 31 Δεκεμβρίου.