Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

11/16/2013 05:47:00 μ.μ.
Για 15.000 απολύσεις από το Δημόσιο ώς τα τέλη του 2014, βάσει των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση απέναντι στους δανειστές, έκανε λόγο ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον Βήμα 99,5. Σημείωσε, επίσης, ότι δεν υπάρχουν άλλες εκκρεμότητες με την τρόικα που να σχετίζονται με την τρέχουσα αξιολόγηση.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι σχεδιάζεται ένα σύστημα προαγωγών στο Δημόσιο που θα επιβραβεύει περισσότερο την αξία και λιγότερο την προϋπηρεσία. «Θα πετύχουμε έτσι και την ανανέωση του Δημοσίου σε επίπεδο διευθυντικών στελεχών. Αυτές είναι οι παρεμβάσεις που θα κάνουν το Δημόσιο πιο λειτουργικό» υπογράμμισε.

Ως προς τις διαβουλεύσεις με την τρόικα, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης επισήμανε ότι «για την τρέχουσα αξιολόγηση δεν έχουμε εκκρεμότητες με την τρόικα».

«Από εκεί και πέρα, συζητάμε για τους επόμενους στόχους που έχουμε. Έχουμε καταφέρει να μεταφέρουμε, σε ένα βαθμό, τη συζήτηση από τους ποσοτικούς στους ποιοτικούς στόχους. Χρειάζονται παρεμβάσεις και στις δομές και στις διαδικασίες και στη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού στο Δημόσιο. Εκεί εστιάζουμε» συμπλήρωσε.

Αναφορικά με τους επίορκους υπαλλήλους, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι υπήρχε μια ομερτά που τώρα σπάει. Όπως είπε, περίπου 1.000 δημόσιοι υπάλληλοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε αυτοδίκαιη αργία, ενώ σχεδόν 200 έχουν απομακρυνθεί από την αρχή της χρονιάς ως αποτέλεσμα της επιτάχυνσης της πειθαρχικής δικαιοσύνης. «Εντείνουμε την προσπάθεια για την απονομή της πειθαρχικής δικαιοσύνης στο Δημόσιο, η οποία δεν κινείτο με καλούς ρυθμούς» σημείωσε, αναφέροντας ότι μετά από έλεγχο του Σώματος Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) εντοπίστηκαν περιπτώσεις που είχαν κινηθεί οι ποινικές διαδικασίες, αλλά δεν είχαν κινηθεί οι πειθαρχικές διαδικασίες. «Ο κ. Στουρνάρας αντέδρασε άμεσα με το που κοινοποιήθηκαν τα στοιχεία. Θα τεθούν σε αυτοδίκαιη αργία όσοι πρέπει, ενώ θα ζητήσει πειθαρχικές ευθύνες από τους προϊσταμένους, στις περιπτώσεις όπου γνώριζαν για την ποινική διαδικασία και δεν κινήθηκε το πειθαρχικό» συμπλήρωσε.
Για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, ο κ. Μητσοτάκης διεμήνυσε ότι η ύφεση είναι τόσο βαθιά που δεν υπάρχει κανένα περιθώριο λήψης οριζόντιων μέτρων εισοδηματικού χαρακτήρα. «Υπάρχουν στο εξωτερικό άστοχες δηλώσεις που υποτιμούν την τεράστια προσπάθεια που έχει γίνει στην Ελλάδα» τόνισε, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών, που θα έχουν και δημοσιονομικό όφελος.

Για το θέμα της βουλευτικής αποζημίωσης είπε ότι πριν δύο χρόνια είχε ζητήσει, με επιστολή του στους συναδέλφους του βουλευτές, να παραιτηθούν όλοι από κάποια προνόμια «ώστε να είμαστε εναρμονισμένοι με το κοινό αίσθημα και να συμμετέχουμε χωρίς υπερβολές και χωρίς λαϊκισμούς στην προσπάθεια» αλλά «δεν είχα βρει ανταπόκριση».

Τέλος, αναφορικά με τα «πόθεν έσχες» των βουλευτών ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι δεν παρουσιάζονται με τρόπο εύληπτο. «Λείπει επίσης η ιστορική εξέλιξη των πόθεν έσχες. Πρέπει ο πολίτης να μπορεί να βλέπει το πρώτο πόθεν έσχες και το τελευταίο κάθε βουλευτή. Είναι μια πρόταση την οποία έχω καταθέσει εδώ και πολύ καιρό» είπε.