Τετάρτη, 5 Αυγούστου 2015

8/05/2015 03:00:00 μ.μ.
Πρόταση Ψυχάρη να αποκτήσει τον Πήγασο! Το Mega ήταν η αρχή, καθώς ο Σταύρος Ψυχάρης κάνει το επόμενο βήμα ζητώντας να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της εκδοτικής επιχείρησης του Γιώργου και του Φώτη Μπόμπολα. Επανέρχεται, λοιπόν, για μία ακόμη φορά το ζήτημα της συγχώνευσης ΔΟΛ – Πήγασου.

Η συζήτηση έχει ξεκινήσει εδώ και έξι μήνες, όπως έχει καταγραφεί στον Τύπο, και τώρα φαίνεται πως είναι σε κρίσιμο στάδιο. Προ ημερών, στην ΕΣΗΕΑ ο Φώτης Μπόμπολας, απευθυνόμενος σε ένα μέλος του ΔΣ της Ένωσης, έλεγε δυνατά: «Θέλετε συγχώνευση, θέλετε συγχώνευση». Ξέσπασμα που ίσως είναι ένα δείγμα των πιέσεων που ασκούνται για την εξασφάλιση της συμφωνίας. Ανάλογες διαπραγματεύσεις έγιναν και πριν από έναν χρόνο, αλλά τότε τις διέκοψε ο ίδιος ο Σταύρος Ψυχάρης με κύριο άρθρο του στο «Βήμα», όπου δήλωνε ανοικτά πως δεν επρόκειτο να παραιτηθεί της έκδοσης των δύο εφημερίδων του, επιδιώκοντας να έχει το 51% της νέας εταιρείας.

Την πρόταση του ιδιοκτήτη του ΔΟΛ την υποστηρίζουν οι τράπεζες, που έχουν χορηγήσει υψηλότατα δάνεια στις δύο επιχειρήσεις και προτιμούν να συνεννοούνται μόνο με έναν επιχειρηματία για να βρεθεί λύση. Ο συνολικός μακροπρόθεσμος δανεισμός των δύο ομιλών το 2014 υπερέβαινε τα 300 εκατ. ευρώ και το σχέδιο που κατατέθηκε, με τη συμμετοχή ιδιοκτητών και άλλων ΜΜΕ (ΑΝΤ1, Mega), τον Δεκέμβριο του 2014 για «κούρεμα» των δανείων δεν έγινε αποδεκτό. Στην περίπτωση συμφωνίας ΔΟΛ – Πήγασου, ο Σταύρος Ψυχάρης θα αποκτήσει και τον έλεγχο του Mega, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τον Όμιλο Βαρδινογιάννη. Το ζήτημα είναι αν θα βρει τα χρήματα…