Τετάρτη, 12 Αυγούστου 2015

8/12/2015 06:00:00 μ.μ.
Με οριστική εξαφάνιση από ολόκληρο τον πλανήτη απειλούνται οι βάτραχοι, καθώς οι γυρίνοι (το στάδιο πριν γίνουν βάτραχοι), αρρωσταίνουν μαζικά από μια νέα, άκρως λοιμώδη παρασιτική νόσο, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής επιστημονικά ευρήματα, η ασθένεια είναι πρωτοεμφανιζόμενη και οφείλεται σε μονοκύτταρους οργανισμούς, οι οποίοι είναι άγνωστοι. Αυτοί βρέθηκαν στο ήπαρ γυρίνων σε δείγματα που ελήφθησαν σε έξι χώρες τριών ηπείρων.

Η νόσος εμφανίσθηκε τόσο σε περιοχές τόσο με τροπικό, όσο και με εύκρατο κλίμα. Ο παθογόνος μικροοργανισμός θεωρείται μακρινός συγγενής ενός θαλάσσιου παράσιτου (Perkinsea) των στρειδιών και των φυκών.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Τόμας Ρίτσαρντς του Πανεπιστημίου του Έξετερ, που έκαναν τη δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), προειδοποίησαν ότι η νέα ασθένεια έρχεται να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την ήδη δύσκολη ζωή των αμφίβιων, που θεωρούνται ανάμεσα στα πιο επαπειλούμενα είδη του πλανήτη μας.
Ένα μεγάλο ποσοστό ειδών βατράχων εμφανίζουν πληθυσμιακή συρρίκνωση (το 42%) και πολλά είδη απειλούνται ή τείνουν προς εξαφάνιση (το 32%).