Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου 2014

1/31/2014 10:15:00 π.μ.
Αυτό ήταν το σύνθημα που κυριάρχησε, στα επίσημα εγκαίνια  των απολυμένων-εργαζομένων της ΕΡTopen και την κοπή της πίττας. Μέσα σε μια ιδιαίτερα συγκινητική και φορτισμένη ατμόσφαιρα, φίλοι... αγωνιστές, και ομιλητές ευχήθηκαν σύντομα, ενωμένοι να βρεθούμε απέναντι στο ραδιμέγαρο, για μια ελεύθερη και δημοκρατική ΕΡΤ. Την εκδήλωση οργάνωσε το ΔΣ της ΠΟΣΠΕΡΤ.

Περισσότεροι από 700 εργαζόμενοι κατέκλυσαν τους χώρους της ΕΡΤopen, ενώ μηνύματα συμπαράστασης, έφτασαν από όλη τη χώρα, και τους εργαζόμενους στην περιφέρεια που δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν. Ιδιαίτερα συγκινητικά ήταν και τα μηνύματα των Ελλήνων της διασποράς.

Μανάδες μπαμπάδες παιδιά γιαγιάδες και παππούδες έδωσαν το αγωνιστικό παρόν, και ξεναγήθηκαν στους χώρους της ΕΡΤopen. Με την ελπίδα ότι σύντομα το ραδιομέγαρο που έζησαν τα καλυτερά τους χρόνια, και είχαν κάτι να θυμηθούν από αυτόν το γίγαντα, που μαύρισε την ψυχή και την καρδιά ενός ολόκληρου λαού σύντομα θα βρίσκεται σε αυτούς που ανήκει.. Συγκίνηση προκάλεσε και η αναφορά του Παπαγιώργη, που ευχήθηκε του χρόνου να γίνουν όλα μέσα στο ραδιομέγαρο, ενώ άλλοι ευχήθηκαν να κάνουμε ανάσταση τώρα το Πάσχα μέσα στο κτήριο της ΕΡΤ.

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε, ότι στα εγκαίνια παραβρέθηκαν, αρκετοί συνάδελφοι από την ΔΤ-Διμηνίτες, δηλώνοντας συμπαράσταση στον αγώνα.

Οι ομιλητές μίλησαν για ένα ισχυρό κίνημα που δημιουργείται  σε όλη την Ελλάδα με πρωτοπόρους και αγωνιστές τους εργαζόμενους της ΕΡΤ, που ήταν και οι πρώτοι που θυσίασε η κυβέρνηση του «ΒαγγελοΑντώνη». «Διδάξατε ήθος και αγωνιστικότητα»  τόνισαν. Ζήτησαν από τους εργαζόμενους ανασύνταξη δυνάμεων και απαίτηση επαναλειτουργία της ΕΡΤ, χωρίς αναβολή. Τους ενημέρωσαν ότι είναι δίπλα τους στον αγώνα, και τις ενέργειες που κάνουν σε πολιτικό, νομικό, και δικαστικό επίπεδο για να επαναλειτουργήσει η ΕΡΤ .Κανένα από τα κόμματα τις αντιπολίτευσης όπως είπαν δεν έχει αναγνωρίσει το «μόρφωμα» ΔΤ-ΝΕΡΙΤ και όταν έρθει  η ώρα που θα αναλάβουν την εξουσία, θα αποκαταστήσουν τη νομιμότητα.

Μερικές φράσεις εργαζομένων και επισκεπτών, γραμμένες σε έναν μεγάλο μαυροπίνακα στο χώρο εργασίας, μου έκαναν εντύπωση, για την εμπνευσή τους. Κάποιες φράσεις έγραφαν: «Βάζεις το ένα πόδι μπροστά στο άλλο, δεν έχει σημασία το παπούτσι, ούτε ο καιρός, μόνο ο προορισμός σου». «Όταν η αδικία γίνεται νόμος η αντίσταση είναι καθήκον». «Θέληση είναι εκείνο που σε υποχρεώνει να «νικάς» όταν η λογική σου λέει ότι έχασες». Και βεβαίως το «ψυχή βαθειά!!!» που ήταν οι τελευταίες λέξεις του Τσιμπίδα πριν τα ΜΑΤ κλείσουν τα μικρόφωνα. την αποφράδα εκείνη νύχτα.

Μετά τα εγκαίνια, οι εργαζόμενοι κατέβηκαν στην κεντρική είσοδο του ραδιομεγάρου και διαδήλωσαν ειρηνικά, ενώ στο προαύλιο και τους γύρω χώρους αστυνομία και περιπολικά έδιναν το δυναμικό παρόν, για το φόβο μιας εξέγερσης από το εσωτερικό του κτηρίου και μιας νέας κατάληψης, με απρόβλεπτες συνέπειες. Πάντως οι Δου Τούδες κάτι ετοιμάζουν, τι; Θα το δούμε στην πορεία. Κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης στη Μεσογείων, ακουγόντουσαν τραγούδια του Βασίλη Παπακωσταντίνου, από τη συναυλία που είχε δώσει, για συμπαράσταση των εργαζομένων έξω από το ραδιομέγαρο στα τέλη Αυγούστου, μαζί με λόγια συμπαράστασης. Όπως: «Γιατί τα ΜΑΤ δεν πάνε να τους πάρουν(τους κυβερνώντες) και να τους πετάξουν παρά ήρθαν εδώ;»

Τα μεγάφωνα με τα διάφορα συνθήματα ήταν στραμμένα  προς το ραδιομέγαρο, ενώ διμηνίτες από τα παράθυρα παρακολουθούσαν διακριτικά τους απολυμένους συναδέλφους τους. Κάτι που σε λίγο θα αντιμετωπίσουν και οι ίδιοι(..). Ένα από τα συνθήματα που έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν το: «Σαλιγκάρια, ελάτε Μαζί μας, ενωθείτε μαζί»μας. Αργότερα αποχώρησαν ειρηνικά.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες πολιτικών κομμάτων και φορέων, εκτός από ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και φυσικά η Χ.Α. Εκτός από την ΕΣΗΕΑ, ΠΟΕΣΥ και εκπροσώπους φορέων, διακρίναμε τους βουλευτές: Λαφαζάνης, Κουρουπλής, Στρατούλης, Μητρόπουλος, Ραχήλ Μακρή, Λαμπρούδης και αντιπροσωπείες  μικρότερων κομμάτων.

fimotro.blogspot.gr