Σάββατο, 15 Αυγούστου 2015

8/15/2015 12:00:00 μ.μ.
Αυτό είναι το μνημόνιο. Μπορεί να γράφουν ότι το Eurogroup πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα, αλλά στην ουσία, θετικό κλίμα είναι μόνο για τους Ευρωπαίους…

Ας πάμε στα… διαδικαστικά και μετά στην ανάλυση των χρημάτων που (δεν) παίρνουμε.
Συμφωνά με πηγές η Ελλάδα πάει σε κανονικό πρόγραμμα μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και όχι σε δάνειο - γέφυρα. Στα 26 δισ. το ποσό της δόσης. Τα θετικά μηνύματα είχαν φανεί από νωρίς και πιο συγκεκριμένα από τη συνεδρίαση του EWG που είχε προηγηθεί.

Στο κοινό ανακοινωθέν θα υπάρξει αναφορά που αποκλείει το bail-in καταθετών αλλά αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για bail in των ομολογιούχων. Επίσης ένα από τα θέματα που συζητούνται είναι πότε θα γίνει η εξέταση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Εξάλλου σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε και το Euro Working Group που προηγήθηκε του Eurogroup, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

Όπως αναφέρεται, και οι τρείς θεσμοί (ΕΚΤ, Κομισιόν και ΔΝΤ) έκαναν θετική εισήγηση ως προς το αίτημα της Ελλάδας για ένταξη σε πρόγραμμα τριών χρόνων κάτι που θα σημάνει την αποφυγή δανείου - γέφυρα.

Τα λεφτά που (δεν) παίρνουμε

Σύμφωνα με τις πηγές, άμεσα θα εκταμιευθούν 13 δισ. ευρώ από τα οποία τα 12,5 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν δανειακές υποχρεώσεις της χώρας, ενώ τα υπόλοιπα 0,5 δισ. για ληξιπρόθεσμες οφειλές (Arrears).

Δηλαδή, παίρνουμε δάνειο 13 δισεκ.ευρώ, εκ των οποίων ούτε σεντ θα πάει στα ελληνικά ταμεία. Τα παίρνουμε και αμέσως τα δίνουμε σε υποχρεώσεις.

Παράλληλα, σε δεύτερο χρόνο, αλλά άμεσα, θα υπάρξουν άλλα 10 δισ. ευρώ με μοναδικό σκοπό την ενίσχυση των τραπεζών. Θα καταβληθεί προσπάθεια για την εκταμίευση ενός ακόμα σημαντικού ποσού που θα κατευθυνθεί αποκλειστικά στις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Δηλαδή, παίρνουμε ως χώρα, 10 δισεκ.ευρώ, τα οποία δεν θα πάνε σε μισθούς, συντάξεις, ή οπουδήποτε για τις ανάγκες της χώρας, αλλά θα τα δώσουν απευθείας σε τράπεζες, δηλαδή σε επιχειρήσεις και όχι σε κάτι που είναι κρατικό.

Ακόμη τονίζεται ότι οι διαφωνίες εντοπίστηκαν στις διαφορετικές απόψεις ως προς τη λειτουργία του νέου Ταμείου και πως θα εκμεταλλεύεται τα περιουσιακά του ελληνικού δημοσίου. Τέλος, όπως αναφέρεται, ως προς τα πρωτογενή πλεονάσματα, που συμφωνήθηκαν στην Αθήνα, ορισμένα μέλη επισήμαναν ότι είναι χαμηλά.

Πηγή: news.makedonias.gr