Τρίτη 4 Αυγούστου 2015

8/04/2015 02:00:00 μ.μ.
Αναφορά στην αδειοδότηση των ραδιοφωνικών σταθμών έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης, μιλώντας στο «Χωνί». Μετά από ερώτηση δημοσιογράφου, ο αναπληρωτής υπουργός επιβεβαίωσε ότι «υπάρχει σκέψη» για την αδειοδότηση των ραδιοφωνικών σταθμών και είπε ότι οι άδειες θα δίνουν στους ραδιοφωνικούς σταθμούς τη δυνατότητα ψηφιακής εκπομπής. Ωστόσο, δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για την αδειοδότηση και δεν διευκρίνισε τα περί ψηφιακής εκπομπής. Πάντως, εκτίμησε ότι η διαδικασία για την τηλεόραση θα πάρει τουλάχιστον έναν δίμηνο, που ενδεχομένως να σηματοδοτεί ότι οι άδειες του ραδιοφώνου θα περιμένουν.

Τα ακριβή λεγόμενα του αναπληρωτή υπουργού ήταν: «Όσον αφορά στην αδειοδότηση των ραδιοφωνικών σταθμών, υπάρχει η σκέψη να συμπεριληφθεί, όχι σ' αυτό, αλλά σε κάποιο άλλο νομοσχέδιο, τόσο της ψηφιακής εκπομπής ραδιοφωνικών σταθμών, όσο και της εκπομπής στα FM, γιατί κι εκεί έχουμε ένα τοπίο, το οποίο είναι γκρίζο. Υπάρχουν σταθμοί χωρίς αδειοδοτήσεις ή με προσωρινές αδειοδοτήσεις ή τελείως παράνομοι.»

Παραμένει το ερώτημα υπό πιο καθεστώς θα εκπέμψουν ψηφιακά οι ραδιοφωνικοί σταθμοί, δεδομένου ότι υπάρχουν πολλές τεχνολογίες ψηφιακού ραδιοφώνου. Η πρώτη, αυτή της ψηφιακής εκπομπής μέσω της υπάρχουσας πλατφόρμας ψηφιακής τηλεόρασης, αποτελεί το πιο εύκολο βήμα καθώς υπάρχει ήδη το δίκτυο εκπομπής, ενώ στη νομοθεσία παρέχεται η δυνατότητα στους παρόχους δικτύου να δεσμεύσουν το 10% της συνολικής ροής δεδομένων για «ραδιοφωνικές και άλλες υπηρεσίες». Ωστόσο η συγκεκριμένη πλατφόρμα είναι δύσχρηστη, καθώς ο ακροατής θα πρέπει να ακούει μέσα από τον αποκωδικοποιητή της τηλεόρασης. Παράλληλα, τίθεται ζήτημα για το πώς θα διευθετηθεί η διοικητική διαρρύθμιση των ραδιοφωνικών αδειών, αφού μέσω της ψηφιακής τηλεόρασης δίνεται δυνατότητα πανελλαδικών ή περιφερειακών αδειών, αντί των τοπικών αδειών ανά νομό που διαθέτει σήμερα (αλλά και σύμφωνα με τον τελευταίο νόμο) το ραδιόφωνο. Η δεύτερη τεχνολογία, αυτή του επίγειου ψηφιακού δικτύου DAB, είναι πολύ πιο ευέλικτη, ωστόσο απαιτείται υψηλό κόστος για την εγκατάσταση δικτύου από πλευράς των ραδιοφωνικών σταθμών, όσο και για την αγορά ραδιοφωνικών δεκτών από τους ακροατές. Μια τέτοια λύση θα είναι δύσκολο να προχωρήσει εν μέσω ραδιοφωνικής κρίσης.