Πέμπτη, 20 Αυγούστου 2015

8/20/2015 06:00:00 μ.μ.
Η BTCGreece, η οποία αναφέρει πως είναι η πρώτη εταιρία συναλλαγών με bitcoin έχει σχέδια εγκατάστασης 1.000 Bitcoin ATM σε όλη την επικράτεια, σε συνεργασία με την ευρωπαϊκή πλατφόρμα των Bitcoin, Cubits.

O Θάνος Μαρίνος, ιδρυτής της BTCGreece ανέφερε σε συνέντευξή του στο CNBC πως το πρώτο λανσάρισμα των ΑΤΜ θα λάβει χώρα τον Οκτώβριο. Ο ίδιος υπογραμμίζει πως η δημιουργία ενός οικοσυστήματος που θα υποστηρίζει την τεχνολογία των Bitcoin στην Ελλάδα, πρόκειται για προσωπικό του όραμα. Ανέφερε, επίσης, πως εάν όλα πάνε καλά, τα ΑΤΜ θα λανσαριστούν για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2015.

Ο ψηφιακός αυτός τρόπος συναλλαγών έχει αποτελέσει λύση για αρκετούς, ήδη, που θέλουν να παρακάμψουν το σύστημα των εν ενεργεία κεφαλαιακών ελέγχων, οι οποίοι μετρούν ήδη δύο και πλέον μήνες και εμποδίζουν πολλές τραπεζικές ενέργειες, δυσκολεύοντας κατά πολύ εταιρίες οι οποίες πρέπει να αποπληρώσουν συνεργάτες στο εξωτερικό.

Τα ΑΤΜ στο… όραμα του Θάνου Μαρίνου θα μπορούσαν να επιτρέψουν στους χρήστες τη μετατροπή σκληρού νομίσματος στο ψηφιακό, και το αντίθετο. Μέχρι τώρα η BTCGreece δεν έχει κάποιο ΑΤΜ στην Ελλάδα. Παρόλα αυτά ο κ. Μαρίνος αναφέρει πως έχει ήδη λάβει παραγγελίες για 300 ΑΤΜ Bitcoin.

Το Bitcoin επέδειξε άνοδο τον Ιούνιο, εν μέσω αναφορών πως αρκετοί Έλληνες ήταν αυτοί οι οποίοι έτρεξαν να το χρησιμοποιήσουν έτσι ώστε να παρακάμψουν το εμπόδιο των capital controls. Δεν υπάρχουν, όμως, στοιχεία τα οποία να αναφέρουν πόσοι το έχουν ήδη κάνει, αφού η εκ φύσεως αποκεντρωμένη σύσταση της λειτουργίας των Bitcoin, δεν επιτρέπει την καταμέτρησή τους.

Τα ΑΤΜ των Bitcoin έχουν ήδη εδραιωθεί σε άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία, η Ολλανδία και η Ισπανία.

Ο Αkif Khan, στέλεχος της εταιρίας Bitnet, ανέφερε στο CNBC πως η εισαγωγή Bitcoin ATM στην Ελλάδα είναι το ίδιο εύκολη όπως και σε όλες τις χώρες, αφού δεν υπάρχει αντιτιθέμενο νομοθετικό περιβάλλον.

πηγή: aftodioikisi.gr
 Τι είναι το Bitcoin σύμφωνα με το pcsteps.gr :
 
Με απλά λόγια, το Bitcoin είναι ένα εντελώς ψηφιακό νόμισμα. Δεν υπάρχει επισήμως σε καμία φυσική μορφή, κερμάτων ή χαρτονομισμάτων. Δεν παράγεται από καμία συγκεκριμένη χώρα. Δεν ελέγχεται από καμία συγκεκριμένη τράπεζα.

Η παραγωγή του, η αποθήκευσή του και η διακίνησή του, και όλες οι συναλλαγές με αυτό γίνονται αποκλειστικά σε ηλεκτρονική μορφή.

Για να είμαστε πιο ακριβείς και επιστημονικοί, το Bitcoin είναι ένα peer-to-peer σύστημα πληρωμών και ένα ψηφιακό συνάλλαγμα ανοιχτού κώδικα.

Ουσιαστικά ανήκει στην κατηγορία cryptocurrency, καθώς χρησιμοποιεί μεθόδους κρυπτογραφίας για τη δημιουργία και διαχείριση των χρημάτων, και για την επιβεβαίωση της εγκυρότητας των συναλλαγών.

Ο τρόπος να αποθηκεύσουμε τα bitcoin και να κάνουμε αγορές με αυτά είναι ένα ψηφιακό "πορτοφόλι" (bitcoin wallet).

Το πορτοφόλι αυτό μπορεί να βρίσκεται είτε σαν πρόγραμμα στον υπολογιστή μας, είτε να φιλοξενείται σε κάποια ιστοσελίδα, πχ ένα Bitcoin Exchange.

Κάθε Bitcoin wallet έχει μια μοναδική διεύθυνση, η οποία χρησιμοποιείται για να γίνονται οι μεταφορές bitcoins ανώνυμα.

Ουσιαστικά, το σύνολο των bitcoin είναι μοιρασμένο στα Bitcoin wallets των ατόμων και των εταιρειών που συμμετέχουν στο δίκτυο του νομίσματος. Γι' αυτό λέμε πως το σύστημα είναι της μορφής peer to peer, καθώς εξαρτάται από τους χρήστες (peers) και όχι από κάποιο κεντρικό server πχ μιας τράπεζας.

Όταν γίνεται μια συναλλαγή (πχ μια αγοραπωλησία) με Bitcoin, το σύστημα επιβεβαιώνει τις διευθύνσεις των δύο διαφορετικών wallets, του αγοραστή και του πωλητή.

Στη συνέχεια, χρειάζεται να γίνουν κάποιοι περίπλοκοι μαθηματικοί υπολογισμοί, προκειμένου να επιβεβαιωθεί η εγκυρότητα της συναλλαγής.

Οι υπολογισμοί αυτοί είναι απαραίτητοι για τους αλγόριθμους κρυπτογράφησης που προστατεύουν το σύστημα, οι οποίοι βασίζονται σε μαθηματικά πρωτόκολλα ασφαλείας.

Αφότου γίνουν οι πράξεις, κάθε έγκυρη συναλλαγή καταγράφεται. Τα δεδομένα της καταγραφής της συναλλαγής (block) προστίθεται σε ένα δημόσιο αρχείο καταγραφών (log) που ονομάζεται Blockchain.

Ο τρόπος που λειτουργεί το όλο δίκτυο του Bitcoin είναι αρκετά τεχνικός και έχει να κάνει με ορολογίες που συναντώνται σε συστήματα κρυπτογράφησης (sha-256 hash functions, hashes, proof-of-work systems, cryptographic nonses κλπ).

Το κλειδί για τη λειτουργία του Bitcoin είναι τα blocks και η επιβεβαίωση των συναλλαγών.
Για να επιβεβαιωθεί κάθε συναλλαγή ως έγκυρη, θα πρέπει το block που την περιγράφει να "λυθεί" - δηλαδή, τα δεδομένα που περιέχει, με την κατάλληλη επεξεργασία, πρέπει να επιστρέφουν ένα μαθηματικό αποτέλεσμα συγκεκριμένης μορφής, που να αποδεικνύει τη γνησιότητα του block.

Αυτό είναι σημαντικό για την ασφάλεια όλου του συστήματος, έτσι ώστε να μην μπορούν υπάρξουν πλαστά block για συναλλαγές που δεν έγιναν, να μην μπορούν να παραποιηθούν συναλλαγές με διαφορετικά ποσά ή, το σημαντικότερο, να μην μπορούν να γίνουν συναλλαγές με Bitcoin που δεν προέκυψαν από μια έγκυρη συναλλαγή.

Μάλιστα, το σύστημα είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε κάθε νέο block να επιβεβαιώνει την αυθεντικότητα και του προηγούμενου block, σαν αλυσίδα (=chain, εξ' ου και όλο το αρχείο καταγραφής ονομάζεται blockchain). Ταυτόχρονα, όμως, όσο μεγαλώνει η αλυσίδα, τόσο πιο περίπλοκη υπολογιστικά γίνεται η διαδικασία επίλυσης των blocks.
Επειδή δεν υπάρχει ένας κεντρικός server που να αναλάβει τους υπολογισμούς, ο φόρτος εργασίας μοιράζεται στους χρήστες που θέλουν να συμμετέχουν ανώνυμα.

Η διαδικασία επιβεβαίωσης των συναλλαγών μέσω της λύσης του κάθε blok ονομάζεται mining (από το mine=ορυχείο) και τα άτομα που συμμετέχουν ονομάζονται miners.

Η ανταμοιβή τους που δανείζουν την επεξεργαστική ισχύ του υπολογιστή τους (και το ρεύμα που καίει) είναι να παίρνουν νέα Bitcoins με κάθε block που επιλύουν, καθώς και τις προμήθειες που προκύπτουν από τις συναλλαγές.

Ουσιαστικά, η πλήρης επιβεβαίωση μιας συναλλαγής (η επίλυση του Block) δίνει σαν ανταμοιβή στον miner έναν αριθμό από bitcoins μαζεμένα.

Ενας υπολογιστής των 1000+ ευρώ, που να λειτουργεί όλο το 24ωρο κάνοντας Bitcoin Mining, μπορεί να χρειαστεί 3 μήνες ή και περισσότερο για να επιλύσει ένα και μοναδικό block.

Όσο περισσότεροι Bitcoin miners συμμετέχουν, με όλο και πιο ισχυρό εξοπλισμό, τόσο θα δυσκολεύει η όλη διαδικασία. Επιπλέον, το ίδιο το Bitcoin είναι σχεδιασμένο να κάνει τη διαδικασία να δυσκολεύει.

Επιπλέον, για να μην αυξάνονται ανεξέλεγκτα και ες αεί τα bitcoins, και άρα να παραμείνουν περιορισμένα, η αμοιβή για την επίλυση block είναι σχεδιασμένη κάθε τέσσερα χρόνια να πέφτει στο μισό. Μέχρι και το 2012 ήταν 50 bitcoin. Τώρα έχει πέσει στα 25. Το 2017 θα πέσει στα 12,5, το 2021 στα 6,25 κ.ο.κ.

Με βάση αυτό το μοντέλο, το έτος 2140 θα παραχθεί το τελευταίο Bitcoin (το τελευταίο ελάχιστο κλάσμα bitcoin, για την ακρίβεια), και ο συνολικός αριθμός των διαθέσιμων Bitcoin θα είναι ακριβώς 21 εκατομμύρια.

Δεν πρόκειται να παραχθούν νέα Bitcoin μετά από αυτόν τον αριθμό, και οι αμοιβές για το Mining (για να συνεχίσει το σύστημα να λειτουργεί) θα προέρχονται αποκλειστικά από τις προμήθειες των συναλλαγών.

Τέλος, η ίδια η διαδικασία λύσης των Blocks είναι σχεδιασμένη για να δυσκολεύει. Υπάρχει μια τεχνητή παράμετρος δυσκολίας (που ονομάζεται "Difficulty") σε κάθε block έτσι ώστε, ανά πάσα στιγμή, όσοι χρήστες και υπολογιστές κι αν κάνουν mining, όση επεξεργαστική ισχύ και αν έχουν, να λύνεται κατά μέσο όρο ένα block ανά δέκα λεπτά οπουδήποτε στον κόσμο.

Το Difficulty αναπροσαρμόζεται κάθε 2016 λυμένα blocks, με βάση το χρόνο που πήρε να λυθούν από την προηγούμενη αλλαγή του difficulty.

Όλα αυτά μπορεί να ακούγονται αρνητικά για κάποιον που θέλει να ξεκινήσει να ασχολείται με το mining.

Χωρίς αυτά, όμως, το Bitcoin δεν θα είχε καμία αξία, και άρα το ίδιο το mining θα ήταν ανούσιο.

Πηγή: ertopen.com