Τρίτη, 28 Ιουλίου 2015

7/28/2015 12:00:00 μ.μ.
Επίδειξη δύναμης πραγματοποίησε η Αριστερή Πλατφόρμα, λίγες ώρες μετά την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για διεξαγωγή συνεδρίου.

Σε εκδήλωση για τα πέμπτα γενέθλια της ιστοσελίδας «ISKRA», που απηχεί τις θέσεις της Αριστερής Πλατφόρμας, με τίτλο «Το όχι δεν ηττήθηκε, συνεχίζουμε» που πραγματοποιήθηκε στο γήπεδο του Πανελληνίου, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης άσκησε δριμεία κριτική στις κυβερνητικές επιλογές, με αναφορά στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

«Το "όχι" έγινε ένα φωτεινό ορόσημο που κανένας δεν μπορεί να σκιάσει ή και να σβήσει. Αυτό το νέο "όχι" του λαού μας μπορεί η κυβέρνηση την εβδομάδα που ακολούθησε να το παραμέρισε, αυτό όμως καθόλου δεν σημαίνει ότι αυτό το “όχι” νικήθηκε και ότι ο λαός μας το μετέτρεψε τάχα σε "ναι"», δήλωσε.

Ο κ. Λαφαζάνης τόνισε πως το 62% δεν ήταν «απλώς μια κυριακάτικη λαϊκή μπόρα που πέρασε» και πρόσθεσε: «Κάνουν μέγα λάθος όσοι νομίζουν ότι το "όχι" αυτό ήταν μια παροδική, εφήμερη, λαϊκή έκρηξη που μπορεί να χειραγωγηθεί από τα πάνω. Αυτό το "όχι" εξέφρασε την ανάγκη του λαού για αξιοπρέπεια και την ελπίδα να δει την πατρίδα μας ανεξάρτητη».

«Ο Πανελλήνιος είναι πολύ μικρός για να χωρέσει το μεγάλο "όχι'' που θέλουμε να πούμε ξανά και θα το πούμε μέχρι το τέλος», πρόσθεσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

«Τα υπουργεία και οι βουλευτικές έδρες δεν είναι αυτοσκοπός», συνέχισε, προσθέτοντας ότι «αποτελούν το μέσο επίτευξης των στόχων μας».

Ο πρώην υπουργός έθεσε ευθέως θέμα επιστροφής στη δραχμή, καλώντας από το βήμα της εκδήλωσης τους παριστάμενους να ανοίξουν δημόσια την «απαγορευμένη», όπως χαρακτήρισε, «συζήτηση για το εθνικό νόμισμα» και υποστήριξε ότι «η έξοδος από το ευρώ που προτείνουν διάσημοι οικονομολόγοι, σε πρώτη φάση θα φέρει κάποιες δυσκολίες, αλλά μαζί με προοδευτικές πρωτοβουλίες θα ανατάξει οικονομικά τη χώρα».

Όπως κατήγγειλε ο κ. Λαφαζάνης, το "όχι" μας στη Βουλή προκάλεσε τον πόλεμο σε βάρος μας, εκτιμώντας ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί με φρενήρεις ρυθμούς.

«Μας πολεμούν και θα τους πολεμήσουμε με δημοκρατικά μέσα», υποστήριξε παράλληλα, καταγγέλλοντας ότι «δεχθήκαμε πόλεμο από ξένα και εγχώρια κέντρα».

Εν συνεχεία, αναρωτήθηκε ποιοι υποσκάπτουν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

«Εμείς που δείχνουμε ένα δρόμο συμβατό ή όσοι οδηγούν το κόμμα σε μετάλλαξη», διερωτήθηκε χαρακτηριστικά, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να απαντήσει στις συκοφαντίες.
Παράλληλα, ο κ. Λαφαζάνης ζήτησε εθνικοποίηση των τραπεζών, προκειμένου να λάβουν αναπτυξιακό χαρακτήρα.

Η εκδήλωση έκλεισε με χαιρετισμό του Μανώλη Γλέζου, ο οποίος αποθεώθηκε από το πλήθος, τόσο κατά την είσοδό του στο χώρο, όσο και κατά την ομιλία του.

Ο κ. Γλέζος, σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ιδιοκτήτες και παράλληλα, διερωτήθηκε: «Τι σχέση έχει η κυβέρνηση Μαξίμου με τον ΣΥΡΙΖΑ;».

Το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς και εμβληματική μορφή του ΣΥΡΙΖΑ, επιτέθηκε στην κυβέρνηση, λέγοντας πως «το τρίτο μνημόνιο είναι το χειρότερο απ’ όλα τα άλλα γιατί το κάνει η κυβέρνηση του Μεγάρου Μαξίμου. Υπάρχει μονάχα κάποια συνάφεια του Μαξίμου με τον ΣΥΡΙΖΑ».

«Είμαστε εναντίον του τρίτου μνημονίου, το καταδικάζουμε», είπε ο κ. Γλέζος και πρόσθεσε ότι «απ’ όποια πλευρά και να εξεταστεί είμαστε εναντίον του μνημονίου, γιατί υποδουλώνει τον ελληνικό λαό».

«Υπάρχει λύση όμως. Ούτε ρήξη, ούτε υποταγή. Να κάνουμε μία ανακωχή με τους δανειστές. Ούτε θα δανειζόμαστε, ούτε θα χρειαζόμαστε δάνεια. Αυτό το είπε ο καγκελάριος, Βέρνερ Φάιμαν, της Αυστρίας», υπογράμμισε.

Στην εκδήλωση έδωσαν - μεταξύ άλλων - το «παρών» αρκετοί βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Δ. Στρατούλης, η Δ. Χαραλαμπίδου, ο Γ. Μηλιός, ο Κ. Ήσυχος, ο Γ. Κριτσωτάκης και o K. Λαπαβίτσας.