Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2014

2/25/2014 11:00:00 π.μ.
Ασύρματα δίκτυα νέας γενιάς που θα καταστήσουν δυνατή τη μετάδοση, μεταξύ άλλων και τηλεοπτικού σήματος σε υψηλή ποιότητα (full hd) παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του Mobile World Congress 2014 από την Intel.

Η εταιρεία έχει κατασκευάσει ένα πρωτότυπο κεραίας που μπορεί να τοποθετηθεί σε σταθμούς πολύ μικρού μεγέθους (όπως για παράδειγμα ένα κουτί γάλα) και μπορεί να ενσωματώσει δυνατότητες υψηλών ταχυτήτων «πέμπτης γενεάς» (5G).

Το δίκτυο αυτό θα στέλνει σήμα με ταχύτητα μεγαλύτερη του 1Gb ανά δευτερόλεπτο και μάλιστα σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων, όταν σήμερα το στάνταρ του 4G LTE, επιτυγχάνει ταχύτητες περί στα 75 megabits ανά δευτερόλεπτο. Ανάλογη τεχνολογία έχει αναπτύξει και η Samsung.  Τα δίκτυα του είδους αναμένεται να χρησιμοποιούν τις συχνότητες των 28 και 38 gigahertz ή υψηλότερες για τους σκοπούς των επικοινωνιών φορητών συσκευών, οι οποίες είναι ευρύτερα γνωστές ως «millimeter wave». Στις συχνότητες αυτές μπορούν να μεταφερθεί πολύ μεγαλύτερος όγκος δεδομένων σε σχέση με τα φάσμα που χρησιμοποιείται σήμερα.
Με την εξέλιξη αυτή και αφού βέβαια ξεπεραστούν τα υπαρκτά προβλήματα που αφορούν σε παρεμβολές κλπ, θα καταστεί δυνατή η μετάδοση για παράδειγμα, τηλεοπτικού περιεχομένου και μάλιστα υψηλής ευκρίνειας σε φορητές συσκευές

Οικιακή ψυχαγωγία

Αλλαγές έρχονται και στο χώρο της οικιακής ψυχαγωγίας καθώς ήδη έχουν παρουσιαστεί ασύρματα routers, τα οποία μπορούν να μεταδίδουν δεδομένα με ταχύτητα περί το 1Gb. 
Πρόκειται για εξέλιξη, η οποία θα αλλάξει ουσιαστικά τον τρόπο μετάδοσης δεδομένων και εντός του σπιτιού καθώς για πρώτη φορά ο ασύρματος τρόπος θα μεταδίδει δεδομένα πιο γρήγορα από τον ενσύρματο. 

Με τη χρήση τέτοιων συσκευών θα είναι δυνατή η παρακολούθηση περιεχομένου υψηλής ευκρίνειας από μια συσκευή σε πολλαπλές τηλεοπτικές συσκευές, για παράδειγμα.