Σάββατο, 1 Φεβρουαρίου 2014

2/01/2014 12:45:00 μ.μ.
Στη Βιέννη, χτύπησε χθες η καρδιά της Ελλάδας και της ελεύθερης ΕΡΤ, εκεί όπου το Πανεπιστημιο της Βιεννης. η Γραμματεία Ενημέρωσης της Αντιπροσωπείας του Ευρωπαικου Κοινοβουλίου η Δημόσια Ραδιοφωνία και Τηλεόραση της Αυστρίας (ORF) , διοργάνωσε με την στήριξη της Γραμματείας Ενημέρωσης της Αντιπροσωπειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αυστρία την εκδήλωση  «Γιατί η Ελλάδα μετράει - Η ελευθερία της έκφρασης, η ποιότητα των μέσων ενημέρωσης και ο ευρωπαϊκός ορίζοντας». Την ανοιχτή συζήτηση προλόγισε ο Κοσμητορας της Σχολής των Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Βιέννης Ρούντολφ Ρίχτερ. Στην συζήτηση έλαβε μέρος η καθηγήτρια Κατερίνα Σαρικάκη, ο δημοσιογράφος Γιώργος Αυγερόπουλος, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημητριος Δρούτσας, και η Christa Hofmann από το WELT Journal του ORF.

 
Η συζητηση προσέγγισε  τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα των μνημονίων και της κρίσης υπό το πρίσμα του λουκέτου που έβαλε η ελληνική κυβέρνηση στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό της φορέα. Όλοι συμφώνησαν για το ότι "Greece matters" .
 
Η καθηγήτρια Κατερίνα Σαρικάκη έθεσε δυο σημαντικά ζητήματα αυτό τηςΔικαιοσύνης και έννομης διαδικασίας λήψης αποφάσεων στην Ελλάδα.

Σε σχετική ερώτηση του συντονιστή αν η Ευρώπη εγκατέλειψε την Ελλαδα, ο Γιώργος Αυγερόπουλος, απάντησε ότι δεν περιμένει  ο Ευρωπαίος πολίτης να ξεσηκωθεί και να βγει στο δρόμο για χάριν της Ελλάδας, αλλά να σκεφτεί και να αναλογιστεί τι σημαίνει η σημερινή κρίση για τούς δημοκρατικούς θεσμούς.

Η Κατερίνα Σαρικάκη αντίθετα,  έθεσε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να πάρει θέση για το κλείσιμο της ΕΡΤ και για την διάβρωση της Δημοκρατίας στη χώρα μας.
Λαμβάνοντας το λόγο η  Christa Hofmann από το WELT Journal, απηύθυνε προειδοποίηση για τα γεγονότα που λαμβάνουν αυτήν την χρονική περίοδο στην Ελλάδα.
Θα πρέπει, είπε, τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα, να σημάνουν συναγερμό σε όλην την Ευρώπη ειπε χαρακτηριστικα οτι το κλεισιμο της Ερτ καθιστα την ρηξη ενος ταμπου στην Ευρωπη

Ότι συμβαίνει αυτήν την ώρα στην Ελλάδα είναι σημαντικό πέραν των ελληνικών συνόρων ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο δημοσιογράφος Γιώργος Αυγερόπουλος, του οποίου το ντοκιμαντέρ «Το Χαμένο Σήμα της Δημοκρατίας» προβλήθηκε στην εκδήλωση, κατήγγειλε το γεγονός ότι δεν μπορεί αυτό να προβληθεί στις ελληνικές αίθουσες γιατί επικρατεί φόβος και ανάμεσα στους πολίτες αλλά και από πλευράς αιθουσών  για προβλήματα με την κυβέρνηση.

Είπε οτι η ελευθερία του λόγου στην Ελλάδα,  έχει καταλυθεί τη στιγμή που οποιαδήποτε συμμετοχή σε δημόσια διαδήλωση αντιμετωπιζεται με βια απο το κρατος.

Χαρακτήρισε επίσης την  περίπτωση της ΕΡΤ ως το πιο τρανταχτό παράδειγμα που αποδεικνύει ότι στην περίοδο της κρίσης το πρώτο θύμα είναι η Δημοκρατία και το δευτερο η πληροφορια.

Έθεσε ακόμα το ζήτημα του πολέμου που έχει κηρυχθεί στην Ευρώπη, ανάμεσα στον ιδιωτικό τομέα και τον δημόσιο.

Αίσθηση όμως προκάλεσαν οι τοποθετήσεις του Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρη Δρούτσα, ο οποίος ανέφερε ότι τα δελτία ειδήσεων των οκτώ στην Ελλάδα, ελέγχουν τη δημόσια συζήτηση την ώρα που όλοι οι ιδωτικοί σταθμοί δεν έχουν πληρώσει τίποτα στο κράτος.
Ο Ευρωβουλευτής εκφράστηκε με αυστηρό τόνο για το κλείσιμο  της ΕΡΤ τηρώντας σαφείς αποστάσεις από τη σημερινή κυβέρνηση.

ertopen.com