Σάββατο, 8 Φεβρουαρίου 2014

2/08/2014 04:30:00 μ.μ.
Η διεθνής κοινοπραξία που είχε αναλάβει το έργο της διεύρυνσης της Διώρυγας του Παναμά (GUPC), με επικεφαλής τον ισπανικό κατασκευαστικό όμιλο Sacyr, ανακοίνωσε ότι οι εργασίες αναστέλλονται καθώς δεν έχει επιτευχθεί ακόμη συμφωνία για τη χρηματοδότηση του επιπρόσθετου κόστους τους.
 
"Εν αναμονή μιας συμφωνίας που θα επιτρέψει την ολοκλήρωση του έργου, οι εργασίες διακόπτονται λόγω της εκπεφρασμένης άρνησης της ACP (σ.σ. η Αρχή της Διώρυγας του Παναμά) να παρατείνει τη διαπραγμάτευση", εξηγεί η κοινοπραξία στην ανακοίνωσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα μέσω του Sacyr.

Η GUPC "συνεχίζει τις προσπάθειές της να καταλήξει σε συμφωνία με την Αρχή της Διώρυγας του Παναμά και για το σκοπό αυτό υπέβαλε μια νέα πρόταση" ώστε να λήξει η διαμάχη των δύο πλευρών με αφορμή το επιπρόσθετο κόστος, ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με την προηγούμενη ανακοίνωση της κοινοπραξίας, την Τετάρτη, οι δύο πλευρές θα μοιράζονταν το κόστος ισομερώς "μέχρι την ολοκλήρωση του έργου" και στη συνέχεια ένα διαιτητικό δικαστήριο θα αποφάσιζε ποιος ευθύνεται για το επιπρόσθετο κόστος και ποιος θα το πληρώσει. Μία εκπρόσωπος του Sacyr είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η GUPC προτείνει πλέον "μια επεξεργασία αυτής της πρότασης, με μικρές αλλαγές".

Την Τετάρτη ο διαχειριστής της Διώρυγας Χόρχε Κιχάνο είχε ανακοινώσει την αναστολή των εργασιών επιρρίπτοντας την ευθύνη στην "άκαμπτη στάση" της GUPC, η οποία ωστόσο αμέσως μετά τον διέψευσε ανακοινώνοντας ότι το έργο συνεχίζεται.