Σάββατο, 15 Φεβρουαρίου 2014

2/15/2014 07:45:00 π.μ.
«Όσο για το δημοσιονομικό κόστος, θα επιστραφεί από το ανταποδοτικό τέλος μέσα στον χρόνο. Το ξέρετε, έχει ανακοινωθεί». Ο Παντελής Καψής την περασμένη Δευτέρα στη Βουλή, απαντώντας στις επίμονες ερωτήσεις της Ζωής Κωνσταντοπούλου, επιβεβαίωσε αυτό που όλοι φοβόμαστε: Το κόστος που προκλήθηκε για το Ελληνικό Δημόσιο θα πληρωθεί ξανά από τους πολίτες, μέσα από το ανταποδοτικό τέλος. Ξανά. Πρόκειται για έμμεση παραδοχή για το ότι το λουκέτο της ΕΡΤ προκάλεσε ζημία στο Ελληνικό Δημόσιο, η οποία όμως θα καλυφθεί από τα νοικοκυριά μέσω του ανταποδοτικού τέλους!


Το κόστος του εγχειρήματος της ΔΤ θα στοιχίσει λιγότερο από 100 εκατ. ευρώ, υποστήριξε ο υφυπουργός, ενώ -όπως είχε ανακοινώσει ο ίδιος την πρώτη μέρα του χρόνου- από τα 191 εκατ. ευρώ που θα πάρει η ΝΕΡΙΤ με το ανταποδοτικό τέλος των 3 ευρώ τα 91,6 θα πάνε στα ταμεία. Συνεπώς, με την επιλογή αυτή, που δεν προβλέπεται σε κάποια υπουργική απόφαση, δεν θα προκύπτει ουσιαστικό ζήτημα ζημίας και ευθυνών για τους υπουργούς και τα πρόσωπα που ενεπλάκησαν στο κλείσιμο της κερδοφόρου ΕΡΤ.

Ο Π. Καψής υποστήριξε πως οι πολίτες από το κλείσιμο της ΕΡΤ γλίτωσαν στο εξάμηνο 130 εκατ. ευρώ και δήλωσε πως το κόστος λειτουργίας της ΔΤ έως σήμερα ήταν 25,6 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 14,1 εκατ. ευρώ αφορούν το Μουντιάλ, χρέη της ΕΡΤ προς την EBU, το Champions League και τη Euroleague του μπάσκετ. «Συνολικά, ακόμα κι αν προστεθούν οι αποζημιώσεις που θα καταβληθούν σε εργαζομένους, το κόστος θεωρώ ότι θα είναι χαμηλότερο από τα 100 εκατομμύρια ευρώ και δεν θα έχει καμία σχέση με τα 200 ή 290 εκατ. ευρώ που έχει υποστηρίξει κατά καιρούς η εφημερίδα του κόμματός σας», είπε απευθυνόμενος στη Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Η διαφορά είναι πως η ΕΡΤ ήταν κερδοφόρος και πλεονασματική, διατηρώντας 2.900 θέσεις εργασίας (2.600 αορίστου χρόνου και 300 συμβασιούχων), με μεγαλύτερο αριθμό ΜΜΕ και με απήχηση, ενώ έδινε, θέλοντας και μη, με αποφάσεις της κυβέρνησης 65 εκατ. ευρώ υπέρ του ΛΑΓΗΕ και περίπου 70 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο με τη μορφή φόρων και στα ασφαλιστικά ταμεία με τη μορφή εισφορών.

typologies.gr