Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου 2014

2/24/2014 10:00:00 π.μ.
Σε λίγες εβδομάδες και συγκεκριμένα μέσα στον Μάρτιο θα αρχίσει να προβάλλεται η σειρά «Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής» με ολοκαίνουργια επεισόδια, στον ΑΝΤ1. Οι εξελίξεις είναι συγκλονιστικές, καθώς ένας Τούρκος τηλεθεατής κατέθεσε μήνυση εναντίον του Σουλεϊμάν που έζησε πριν από 500 χρόνια.

Ο Σουλτάνος παίρνει την πιο σκληρή του απόφαση: Σκοτώνει τον ίδιο του το γιο και διάδοχο!

Ας δούμε αναλυτικά τα γεγονότα που έκαναν το Σουλεϊμάν να πάρει αυτή την απόφαση:

Ένας αγγελιοφόρος φέρνει μήνυμα από τον Σουλεϊμάν για τον Μουσταφά να παρουσιαστεί στο στρατόπεδο στο Ικόνιο. Ο Μουσταφά λέει στη Μαχιντεβράν και στη Μιχρουίσα πως δεν μπορεί να παραβεί την εντολή του Σουλτάνου, γιατί αυτό θα σημαίνει προδοσία και ότι έχει εμπιστοσύνη στον πατέρα του, γιατί χρόνια πριν υποσχέθηκε ότι ποτέ δεν θα δώσει εντολή να τον σκοτώσουν. Η Χιουρέμ λέει στον Σουμπούλ ότι στα μάτια του Σουλτάνου είδε θάνατο. Ο Ατματζά μιλάει με τον Κορκούτ Αγά, επικεφαλής των γενιτσάτων και επισημαίνει πως η μοναδική λύση για να σωθεί ο Μουσταφά είναι η εξέγερση.

Ο Σουλεϊμάν δίνει εντολές στον Λόκμαν και αναχωρεί για την εκστρατεία χωρίς να χαιρετήσει κανένα μέλος οικογένειάς του.

Οι εκτελεστές, οι οποίοι δεν διαθέτουν γλώσσα, ώστε να μην μπορούν να μιλήσουν, συννενοούνται μεταξύ τους, αλλά κανείς δεν γνωρίζει το νέο στόχο.

Ο Ατματζά λέει στους αγάδες πως η εξέγερση πρέπει να συμβεί πριν ο Μουσταφά μπει στη τέντα του Σουλεϊμάν. Σχέδια κάνει και ο Ρουστέμ με τον Ζαλ, οι οποίοι έχουν προσέξει τις κινήσεις των γενιτσάρων και προετοιμάζονται για τα χειρότερα.

Ο Μουσταφά και ο Γιαχία πλησιάζουν στο στρατόπεδο, όταν έρχεται αγγελιοφόρος με μήνυμα από τον Σουλεϊμάν που διατάζει το γιο του να στήσει τη σκηνή του έξω από το στρατόπεδο και να παρουσιαστεί μόνος.

Ο Σελίμ ρωτά τον Τζιχανγκίρ γιατί ήρθε στην εκστρατεία και εκείνος του απαντά ότι το έκανε για να εμποδίσει τον πατέρα τους να κάνει αυτό που σκέφτεται κι αν χρειαστεί θα μπει ανάμεσά σε αυτόν και τον αδελφό του.

Ο Καρά Αχμέτ πασάς, σύζυγος της Φατμά, στέλνει με ένα βέλος μήνυμα στον Μουσταφά και του ζητά να μείνει μακριά από το στρατόπεδο και κυρίως να μην πλησιάσει τη σκηνή του Σουλτάνου. Ο Μουσταφά βρίσκει τον Ατματζά, ο οποίος κάθεται κοντά στη φωτιά, και του λέει ότι αν αυτή η νύχτα αποδειχτεί η τελευταία της ζωής του, τού ζητά να δηλώσει αφοσίωση στον Μπεγιαζίτ ως τη στιγμή που θα ανεβεί στο θρόνο.  

 Είναι 6 Οκτωμβρίου 1553. Ο Ζαλ δίνει εντολή να μπουν οι εκτελεστές στη σκηνή του Σουλτάνου από την πίσω πλευρά. Ο Μουσταφά μπαίνει στο στρατόπεδο και οι γενίτσαροι μαζί με τους στρατιώτες φωνάζουν το όνομά του. Ο Γιαχία περιμένει από τον Ατματζά να δώσει το σινιάλο, αλλά εκείνος δεν προλαβαίνει, γιατί τον σκοτώνει ένα βέλος.

Ο Μουσταφά μπαίνει στη σκήνη και βλέπει τον Σουλεϊμάν να τον κατηγορεί ότι τον πρόδωσε. Οι εκτελεστές εμφανίζονται και ο Σουλεϊμάν κάνει το νεύμα για να σκοτώσουν τον Μουσταφά, ο οποίος αντιστέκεται και τελικά ο Ζαλ είναι αυτός που τον εκτελεί.

Ο Σουλεϊμάν δίνει εντολή να φύγουν όλοι και τότε αγκαλιάζει το νεκρό γιο του και δακρύζει, αλλά δεν μετανιώνει για την απόφασή του...