Κυριακή, 2 Φεβρουαρίου 2014

2/02/2014 12:30:00 μ.μ.
Σύμβαση "συγχώνευσης" μεταξύ ΔΤ και ΝΕΡΙΤ υπέγραψαν οι κκ Μάναλης και Προκοπάκης μετά και την σχετική έγγραφη απόφαση Στουρνάρα-Καψή. Έτσι περνά... οριστικά η ΔΤ στην ΝΕΡΙΤ ενώ το ΔΣ της τελευταίας παίρνει αποφάσεις για το μέλλον της εταιρείας.  Η "προαναγγελθείσα παραίτηση" του κ. Παντελή Καψή τον Μάρτιοσε συνέντευξή του στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ δίνει όμως τροφή για "σενάρια" ως προς την ΝΕΡΙΤ, την λειτουργία... της και τις προσλήψεις σε αυτήν με κύριο θέμα...(....την παγκόσμια πρωτοτυπία) τον τρόπο που προβλέπονται να γίνουν...
 
Καταργείται οτιδήποτε έχει σχέση με την δημοσιογραφία, μπαίνει πλαφόν προϋπηρεσίας ενώ μεταπτυχιακά κ.α. δίνουν την εντύπωση ενός διαγωνισμού για "πρωτάρηδες" στην δημοσιογραφία! Ακόμα διερωτώμαι αν ένας κάτοχος "μεταπτυχιακού" όταν θα βρεθεί μπροστά στην.... "κάμερα" θα μπορέσει να αρθρώσει λέξη περιγράφοντας δημοσιογραφικά τα γεγονότα! Η τηλεόραση σίγουρα θέλει πολλές δεξιότητες πέραν της μόρφωσης που κανείς δεν αντιλέγει ότι πρέπει να έχει ο δημοσιογράφος! Τώρα έρχεται ο υπουργός και "λέει φεύγω" το Μάρτιο!
 
Το θέμα είναι τι αφήνει πίσω του λέμε εμείς...μέχρι προσλήψεις των... 6900 ευρώ συν ΦΠΑ (!) γίνονται πάρα τις δηλώσεις του Υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη για το αντίθετο μία επίσκεψη στην "διαύγεια" δε βλάπτει...κ.Δ.Σταμάτη.
 
Και επειδή στο Μαξίμου άκουσαν τον κ. Καψή, με προθυμία για την ΝΕΡΙΤ ο κ. Δημήτρης Σταμάτης δηλώνει ότι ..δεν υπάρχουν τέτοια πράγματα (!) ας ακούσουν και εμάς...
 
Πάμε πρωτα στα θεσμικά
Σφοδρή... επίθεση για τις... μειωμένες σε αριθμό ....προσλήψεις δημοσιογράφων στην ΝΕΡΙΤ και για τον... "απαράδεκτο και ντροπιαστικό τρόπο επιλογής τους" εξαπολύει η ΕΣΗΕΑ-ΠΣΑΤ όπου με ανακοίνωσή της αναφέρει τα εξής:
"Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει την οριστική απώλεια περισσότερων από 500 θέσεων εργασίας δημοσιογράφων της ΕΡΤ, όπως αυτονόητα προκύπτει από την προκήρυξη μόλις 132 θέσεων για την ΝΕΡΙΤ.
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΣΗΕΑ
Διαφωνούμε ριζικά με τον αδιαφανή τρόπο πρόσληψης αυτού, του ελάχιστου για τις ανάγκες της ΝΕΡΙΤ προσωπικού, καθώς το σύστημα μοριοδότησης που επελέγη ευνοεί τους υποψήφιους χωρίς καμία εργασιακή εμπειρία στη δημόσια ραδιοτηλεόραση έναντι των απολυμένων συναδέλφων της ΕΡΤ, ολοκληρώνοντας έτσι το πραξικοπηματικό κλείσιμο της ΕΡΤ της 11 ης Ιουνίου 2013.

Ο νέος δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας υποβαθμίζεται σε επίπεδο τοπικού καναλιού, από άποψη ανθρώπινου δυναμικού, καθώς ο σχεδιασμός της ΝΕΡΙΤ αποδεικνύεται κατώτερος των κυβερνητικών δεσμεύσεων περί «ελληνικού BBC ». Ακυρώνονται έτσι οι διακηρύξεις των κυβερνητικών στελεχών περί δημιουργίας ενός νέου ανεξάρτητου, πολυφωνικού και ποιοτικού δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα.

Καλούμε τον υφυπουργό δημόσιας ραδιοτηλεόρασης καθώς και τον πρόεδρο της ΝΕΡΙΤ κ. Γ. Προκοπάκη, να πάρουν πίσω τώρα αυτούς τους απαράδεκτους σχεδιασμούς. Να εξετάσουν με σοβαρότητα το παρόν και το μέλλον της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και να λάβουν το συντομότερο αποφάσεις ουσιαστικής αναβάθμισής της χωρίς εμπάθειες και αποκλεισμούς."
 
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ΠΣΑΤ
«Το Διοικητικό Συμβούλιο του... Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικών Συντακτών (ΠΣΑΤ) καταγγέλλει την απώλεια δεκάδων θέσεων εργασίας αθλητικών συντακτών στον υπό σχεδιασμό νέο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα (ΝΕΡΙΤ), όπως προκύπτει από την προκήρυξη των θέσεων των δημοσιογράφων.

Ο ΠΣΑΤ εκφράζει την έντονη διαφωνία του διότι στην προκήρυξη της ΝΕΡΙΤ προβλέπονται μόνο 16 θέσεις αθλητικών συντακτών έναντι 100 που ήταν πριν το κλείσιμο της ΕΡΤ, κάτι που σε οδηγεί σε μια άνευ προηγουμένου υποβάθμιση του αθλητικού τμήματος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Ο ΠΣΑΤ καταγγέλλει επίσης την κατάργηση της ΕΤ3, του περιφερειακού καναλιού που υπήρχε πριν το λουκέτο της 11ης Ιουνίου 2013 και τον επί της ουσίας αφανισμό των αθλητικών συντακτών, αφού για τη Θεσσαλονίκη προβλέπονται μόνο τρεις θέσεις αθλητικών συντακτών από τις 20 που υπήρχαν. Επιπλέον καταγγέλλει την κατάργηση και περιφερειακών σταθμών, μοναδικών φορέων ενημέρωσης των ελλήνων πολιτών.

Η αθλητική δημοσιογραφία, ο ελληνικός αθλητισμός, αλλά και η ελληνική περιφέρεια, έχουν μεγάλη ανάγκη από τη δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση. Οι συνάδελφοι του αθλητικού τμήματος της ΕΡΤ, της ΕΤ3 και οι συνάδελφοι της ΕΡΑ ΣΠΟΡ, είχαν δώσει δείγματα της εξαιρετικής δουλειάς τους, καθώς εδώ και δεκαετίες κάλυπταν με μεγάλη επιτυχία σημαντικά αθλητικά γεγονότα, κάτι που είναι αμφίβολο ότι μπορεί να συμβεί στο μέλλον με το σχεδιασμό που γίνεται.

Κατόπιν αυτών, καλούμε τον αρμόδιο υφυπουργό δημόσιας ραδιοτηλεόρασης κ. Παντελή Καψή και τον πρόεδρο της ΝΕΡΙΤ κ. Γιώργο Προκοπάκη, να επανεξετάσουν συνολικά τις προβλεπόμενες θέσεις των δημοσιογράφων και να μην επιμείνουν στο σχεδιασμό τους για την πρωτοφανή μείωση των θέσεων των αθλητικών συντακτών στο νέο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα.

Καλούμε επίσης την ΠΟΕΣΥ και τις Ενώσεις Συντακτών της χώρας σε κοινό δυναμικό αγώνα, τόσο για τη μεθόδευση της καρατόμησης των αθλητικών προγραμμάτων της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, όσο και για τις προσβλητικές για το δημοσιογραφικό επάγγελμα προϋποθέσεις επιλογής που θέτουν για το νέο φορέα ΝΕΡΙΤ και που ουσιαστικά ακυρώνουν τη διαδρομή και την επαγγελματική υπόσταση των συναδέλφων».
 
Απαράδεκτα κριτήρια
Είναι αλήθεια ότι...τα "απίστευτα και απαράδεκτα κριτήρια" του διαγωνισμού για δημοσιογράφους δημοσίευσε η ΝΕΡΙΤ...όπου έρχεται τώρα και βάζει (...εάν είναι ποτέ δυνατόν) "ειδικούς αξιολογητές" για την πρόσληψη δημοσιογράφων στον Νέο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα!

Έτσι μετά το... "σάλο" που προκλήθηκε από το κλείσιμο της ΕΡΤ και τη δημιουργία νέου φορέα ονόματι ΝΕΡΙΤ και μετά από τόσους μήνες διαβουλεύσεων οι αρμόδιοι της Δημόσιας Τηλεόρασης εξέδωσαν δυο προκηρύξεις για 132 θέσεις δημοσιογράφων, θέτοντας κριτήρια που για άλλους είναι εντελώς «φωτογραφικά» και για άλλους δεν παίζουν κανέναν ρόλο στην σταδιοδρομία ενός δημοσιογράφου!
 

Στην νέα προκήρυξη για τις προσλήψεις περιγράφονται τρία στάδια αξιολόγησης των ενδιαφερομένων
Στο πρώτο στάδιο, αξιολογούνται οι τίτλοι σπουδών, η προϋπηρεσία, γνώση ξένων γλωσσών, χρήσης Η/Υ κλπ.
 
Ως εδώ καλά… ωστόσο, εντύπωση προκαλούν τα κριτήρια αξιολόγησης όπως αυτά περιγράφονται στις αναρτήσεις των ιθυνόντων στον διαδικτυακό ιστότοπο opengov.gr. στο δεύτερο στάδιο της αξιολόγησης. Εκεί μπαίνουν επιπρόσθετα στοιχεία του υποψήφιου που – κατά τους συντάκτες των προκηρύξεων – αποδεικνύουν πόσο… καλός δημοσιογράφος είναι!
Και καλά να συμπεριληφθεί η επιστημονική κατάρτιση που πράγματι είναι χρήσιμη για έναν δημοσιογράφο.
 
Ας υποθέσουμε επίσης ότι και το πόσες αποκαλύψεις έχει κάνει κάποιος στην καριέρα του ή το πόσες… αποστολές έχει πάει, είναι δημοσιογραφικό κριτήριο.
 
Αλλά η… συγγραφή βιβλίων ή ο συντονισμός… συνεδρίων, γιατί αποτελούν «πειστήρια» ότι ο εκάστοτε υποψήφιος είναι άξιος για τη θέση;
 
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που λένε πως σκοπίμως συμπεριελήφθησαν τα εν λόγω στοιχεία και αναρωτιούνται... μήπως τα κριτήρια είναι «φωτογραφικά», προκειμένου οι θέσεις να καλυφθούν από… συγκεκριμένα άτομα;
 
Όπως αναφέρεται στην προκήρυξη για τις θέσεις των δημοσιογράφων, 117 θα έχουν έδρα την Αθήνα και 15 τη Θεσσαλονίκη και θα είναι αορίστου χρόνου.

Αντίστοιχα, για τους έχοντες καλλιτεχνική ειδικότητα (σκηνοθέτες, παραγωγοί, μοντέρ, φωτιστές, γραφίστες κ.λπ.), η προκήρυξη αφορά 197 άτομα με έδρα την Αθήνα και 27 με έδρα τη Θεσσαλονίκη.
 
Είναι "ντροπή" επαγγελματίες δημοσιογράφοι να μπουν σε τέτοια διαδικασία
Μαθαίνω ότι τόσο η ΕΣΗΕΑ όσο η ΠΟΕΣΥ και ο ΠΣΑΤ ετοιμάζονται για αντίδραση αφού θεωρούν εύλογα ότι: "ντροπιάζεται το δημοσιογραφικό επάγγελμα" με τέτοιου είδους διαδικασίες προσλήψεων όπου σίγουρα μειώνουν την επαγγελματική υπόσταση των δημοσιογράφων.

Η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ κ. Μαρία Αντωνιάδου θεωρεί ότι χάθηκαν 500 θέσεις εργασίας δημοσιογράφων με το κλείσιμο της ΕΡΤ ενώ το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ δεν αναγνωρίζει την ΝΕΡΙΤ καθώς και τα "κριτήρια προσλήψεων" των δημοσιογράφων μελών της ΕΣΗΕΑ αφού σε λίγο θα ζητηθούν προσόντα όπως ο... χορός (...γιατί όχι;) για την πρόσληψη δημοσιογράφων στο δημόσιο και την ΝΕΡΙΤ !
 

Πρέπει να εφαρμοσθεί ο νόμος για τις προσλήψεις δημοσιογράφων στο Δημόσιο
Είναι γνωστό σε όλους ότι για να προσληφθεί "δημοσιογράφος" στο δημόσιο αρκούσαν τα τυπικά προσόντα πρόσληψης για το δημόσιο δηλαδή τίτλοι σπουδών γνώση ξένων γλωσσών κ.α. ενώ ειδικότερα στην ΕΡΤ οι δημοσιογράφοι της εταιρείας προσλαμβάνονταν με: συμβάσεις έργου ή αορίστου χρόνου με απόφαση του ΔΣ της εταιρείας που αξιολογούσε το βιογραφικό και τις ανάγκες της εταιρείας με απαραίτητο προσόν μόνον την ασφάλιση τουλάχιστον 4 χρόνων στο ΕΤΑΠ ΜΜΕ για τις συμβάσεις αορίστου χρόνου Νόμος 1730.
 
 
Συμπερασματικά
Η ΝΕΡΙΤ που από 1-1-2014 είναι σε λειτουργία και έχει ΔΣ και πρόεδρο και διευθύνοντα τον κ. Προκοπάκη μπορεί να επανδρωθεί με συμβάσεις έργου και συμβάσεις αορίστου χρόνου, το ερώτημα που παραμένει είναι γιατί με τόσο "σύνθετα και προσβλητικά" για τον κλάδο προσόντα που "κολλάνε" οτιδήποτε έπρεπε από χθες να υπάρχει στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα...
Η απάντηση απλή στο... "βωμό¨της δικομματικής το κομμάτι της ενημέρωσης έχει περάσει προπολού στο ΠΑΣΟΚ και μη μου πείτε πως όχι οι επιλογές στην ΔΤ το αποδεικνύουν περίτρανα και όπως είπε ό ένας από τους δύο πολιτικούς αρχηγούς σε κοντινό φίλο του τι να κάνουμε είμαστε συγκυβέρνηση για αυτό και δεν ασχολούμαι με την ΕΡΤ !!!
 
Όλα κολλούν
Το Μαξίμου να παρακολουθεί προς το παρόν ένα... "ανύπαρκτο ραδιοτηλεοπτικό σχήμα" πού μεταδίδει εικόνες χωρίς κανένα δημοσιογραφικό σχολιασμό δίχως "ίχνος" προγράμματος σε συνδυασμό με την δημοσίευση πληθώρα ανακοινώσεων του υπουργού με προκηρύξεις προσλήψεων που μόνο γνώσεις... χορού(!) δεν ζητούν από επαγγελματίες δημοσιογράφους μέλη της ΕΣΗΕΑ για να προσληφθούν στην ΝΕΡΙΤ !
 
Ενώ εκατοντάδες ΑΝΕΡΓΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ παραμένουν παρατηρητές μιας "άγονης" προσπάθειας όπου "αποκλείονται" με "δήθεν" διαδικασίες-τεχνάσματα των διοικούντων.
 
Ακόμα και αν δεχθούμε ότι ο "διαγωνισμός" θα αναδείξει αυτή την φορά τους 132 "άξιους και ικανούς" μόνο η διαδικασία θα κρατήσει τουλάχιστον τρεις μήνες για να βγουν αποτελέσματα και καλό καλοκαίρι...
 
Υστερόγραφο
Κάποιοι ξέχασαν ότι είναι... δημοσιογράφοι μέλη της ΕΣΗΕΑ, όλοι οι υπόλοιποι ΆΝΕΡΓΟΙ ΚΑΙ ΜΗ κάντε "αίτηση για πρόσληψη στην ΝΕΡΙΤ" και αν ξέρετε από...χορό (!) σημειώστε το στην "αίτηση για πρόσληψη" μπορεί να μην είναι στις προϋποθέσεις αλλά οι ειδικοί (αναρμόδιοι) "αξιολογητές" και οι "κρατούντες" μπορεί να το εκτιμήσουν στην "μοριοδότηση" τους όπως πριν λίγους μήνες έκαναν και στην ΔΤ με τα "ευτράπελα" και τις "αλχημείες" που έγιναν όπου προσελήφθησαν οι "εκλεκτοί" και οι γνωρίζοντες από καλή καλογραμμένη αίτηση και καλά φωτοαντίγραφα !
 
Είναι ώρα να δοθούν οι εντολές Μαξίμου σε... Γκίκα Μάναλη και Προκοπάκη να "διορθωθούν όλα αυτά" έστω και τώρα ποτέ δεν είναι αργά ο κ. Προκοπάκης  ας ανοίξει το γραφείο του προς τους επαγγελματίες του χώρου αφού ούτε τον... Βασίλη Βασιλικό δε βλέπει ενώ βαφτίζει "συμβούλους επικοινωνίας" (ε;) "νεογνά" της δημοσιογραφίας με αμοιβή... 6900 ευρώ συν ΦΠΑ άνευ καμίας διαδικασίας !
Όσο για τον Γκίκα Μάναλη πιά δηλώνει "αναρμόδιος" αρμόδιος μόνο για την εκκαθάριση...
 
ΆΡΑ;
Εγώ θα το ξαναπώ ....η είδηση δεν είναι ότι θα παραιτηθεί ο κ.Καψής η είδηση είναι ότι θα παραιτηθεί το Μάρτιο.........!
 
 
Σας ευχαριστώ..

Νίκος Κούτρικας
Δημοσιογράφος ΕΣΗΕΑ
 
fimotro.blogspot.gr