Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2014

2/18/2014 11:30:00 π.μ.
Η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι θα συνεννοηθεί με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού τηλεπικοινωνιακού δικτύου, ώστε τα email και άλλα δεδομένα να μην διέρχονται από τις ΗΠΑ. Η Μέρκελ προωθεί ένα σχέδιο για την καλύτερη προστασία των δεδομένων στην Ευρώπη μετά τις καταγγελίες που είδαν το φως πέρυσι για μαζικές παρακολουθήσεις στη Γερμανία και αλλού από την Αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας NSA. Ανάμεσα σε αυτές τις παρακολουθήσεις ήταν και το κινητό τηλέφωνο της Μέρκελ.

Στο εβδομαδιαίο της podcast η γερμανίδα καγκελάριος είπε ότι αποδοκιμάζει τις εταιρείες, όπως η Google και το Facebook, που έχουν έδρα σε χώρες με χαμηλό επίπεδο προστασίας των δεδομένων, ενώ είναι ενεργές σε χώρες όπως η Γερμανία, με υψηλά επίπεδα προστασίας. Είπε ότι θα θέσει το θέμα στον γάλλο πρόεδρο κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της στη Γαλλία στις 19 Φεβρουαρίου.

«Πάνω από όλα, θα μιλήσουμε για τους ευρωπαίους παρόχους που προσφέρουν ασφάλεια στους πολίτες μας, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να στέλνουμε τα email μας και άλλες πληροφορίες μέσω του Ατλαντικού. Αντίθετα, θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε ένα τηλεπικοινωνιακό δίκτυο μέσα στην Ευρώπη», δήλωσε η Μέρκελ.

Το γραφείο του Ολάντ επιβεβαίωσε ότι οι κυβερνήσεις συζητούν το θέμα και ότι το Παρίσι συμφωνεί με τις προτάσεις του Βερολίνου.

telecompaper.com