Σάββατο, 8 Φεβρουαρίου 2014

2/08/2014 01:30:00 μ.μ.
Ελάχιστοι είναι οι Έλληνες που αναγνωρίζουν τον αριθμό 112, τον κοινό ευρωπαϊκό αριθμό για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Οι περισσότεροι πιθανότατα το έχουν δει να εμφανίζεται στην οθόνη του κινητού τους... όταν αυτό «δεν έχει σήμα», αλλά επιτρέπει μόνο την «επείγουσα κλήση 112». Είναι ο αριθμός που λειτουργεί σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνδέει μέσω κινητών και σταθερών τηλεφώνων, τους πολίτες που κινδυνεύουν από τραυματισμό, πυρκαγιά ή εγκληματική ενέργεια με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης (ασθενοφόρα, πυροσβεστική, αστυνομία).

Με αφορμή την 11η Φεβρουαρίου που έχει καθιερωθεί ως Ευρωπαϊκή Ημέρα του 112 και με στόχο την ενημέρωση του κοινού για την καρδιακή ανακοπή, που είναι η σημαντικότερη αιτία κλήσης του αριθμού αυτού, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, με τη συνεργασία της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και τη συμβολή του 112 Foundation, διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη ανοιχτή εκπαίδευση στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡ.Π.Α.) και ημερίδα με θέμα τον αριθμό 112.

Η ανοιχτή εκπαίδευση, στην οποία μπορούν να πάρουν μέρος όλοι οι πολίτες της Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου, από τις 12.00 έως τις 15.00, στην Πλατεία Αριστοτέλους (στο ύψος της οδού Μητροπόλεως), ενώ η ημερίδα την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου και ώρες 10.00- 13.30 στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχιακού Μεγάρου της Θεσσαλονίκης.

Στην ανοιχτή εκπαίδευση ΚΑΡ.Π.Α. θα παρουσιαστούν οι πρώτες ενέργειες που πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση καρδιακής ανακοπής και, ταυτόχρονα, θα γίνει επίδειξη χρήσης αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή.

Σύμφωνα με το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο του Φεβρουαρίου 2013, μόνο το 7% των Ελλήνων γνώριζαν το 112, το οποίο λειτουργεί σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

protothema.gr