Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου 2014

1/31/2014 11:30:00 π.μ.
Ο Sky Italia ζητά 100 εκατομμύρια ευρώ αποζημίωση από την RAI σε προσφυγή που κατέθεσε στις 27 Ιανουαρίου στο Περιφερειακό Διοικητικό Δικαστήριο του Λάτσιο (TAR). Η ιταλική συνδρομητική πλατφόρμα κατηγορεί την RAI ότι κρυπτογραφούσε για αρκετά χρόνια ορισμένα από τα σπουδαιότερα προγράμματα της, εις βάρος των συνδρομητών του Sky Italia.

Η πρακτική αυτή, που ξεκίνησε τον Ιουλίο του 2009 και συνεχίζεται, θεωρείται από την πλατφόρμα «παράνομη», επειδή παραβιάζει τις υποχρεώσεις που προβλέπονται από συμβόλαιο παροχής δημόσιας υπηρεσίας της περιόδου 2007-2009, που παρέμεινε σε ισχύ μέχρι το 2011. Σύμφωνα με αυτό το συμβόλαιο η RAI ήταν υποχρεωμένη να παρέχει δωρεάν «όλα τα προγράμματα της στις διάφορες πλατφόρμες, που ήταν συμβατές με τα δικαιώματα τρίτων». Ο Sky πιστεύει ότι η πρακτική της RAI οδήγησε σε μικρότερη αύξηση της συνδρομητικής βάσης και μείωση της τηλεθέασης, με μία ζημιά που φτάνει συνολικά τα 100 εκατομμύρια ευρώ.

Τον Ιούλιο του 2009 η RAI ξεκίνησε να κρυπτογραφεί ορισμένα από τα τηλεοπτικά της κανάλια και προγράμματα, στην πλατφόρμα του Sky Italia. Την ίδια στιγμή, η RAI, η Mediaset και η Telecom Italia Broadcast, λανσάρισαν τη νέα δορυφορική πλατφόρμα Tivusat, που επίσημα είχε στόχο τα 500.000 νοικοκυριά που δεν εξυπηρετούνται από τις επίγειες τηλεοπτικές εκπομπές.

Η Ιταλική Αρχή για τις Τηλεπικοινωνίες παρενέβη το 2009, ανοίγοντας μία έρευνα που ολοκληρώθηκε με τη δέσμευση της RAI να «δώσει την κάρτα της Tivusat έως τα τέλη Φεβρουαρίου του 2010, σε όσους χρήστες πληρώνουν τακτικά το τηλεοπτικό τέλος και ζητήσουν την κάρτα». Σε αυτό το σημείο ο Sky Italia ξεκίνησε μία δικαστική διαδικασία, με το TAR και την Ιταλική Αρχή Τηλεπικοινωνιών να αποφασίζουν ότι η συμπεριφορά της RAI ήταν παράνομη και η δέσμευση της στην Αρχή συνιστά «παράνομη κρατική ενίσχυση».

advanced-television.com