Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

1/23/2014 11:30:00 π.μ.

Σε μία μεσοβέζικη θέση σχετικά με την διαπιστωμένη απ`όλους αναγκαιότητα ύπαρξης Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης κατέληξαν οι φορείς που συμμετείχαν σήμερα στην εκδήλωση που διοργάνωσε η ΕΣΗΕΜΘ στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης. Βασικός στόχος της συνάντησης αυτής  ήταν, σύμφωνα με την ΕΣΗΕΜΘ, να τοποθετηθούν οι φορείς σχετικά με την ανάγκη να προστατευτεί το δικαίωμα της περιφέρειας στη δημόσια ενημέρωση και εφόσον υπάρξει μία κοινή συνισταμένη να αποτυπωθεί σε ένα ψήφισμα το οποίο θα φτάσει στον πρωθυπουργό και στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης μέσα από μία συνάντηση με εκπροσώπους των φορέων. Παρ`όλα αυτά το περίγραμμα του ψηφίσματος που ανακοινώθηκε δεν τοποθετεί ως "κόκκινη γραμμή" την επαναλειτουργία της ΕΡΤ3 αλλά την λειτουργία ενός δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα που θα κατέχει την έκταση και τον ρόλο που είχε η ΕΡΤ και θα προϋποθέτει την επαναπρόσληψη των εργαζομένων.

Στην εκδήλωση συμμετείχε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστας, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ο πρύτανης του ΑΠΘ Γ. Μυλόπουλος, ο πρύτανης πανεπιστημίου Μακεδονίας, Ι. Χατζηδημητρίου, ο πρόεδρος ΕΒΕΘ Δ. Μπακατσέλος, ο πρόεδρος του ΕΚΘ Π. Τσαραμπουλίδης, ο πρόεδρος της εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών Ν. Μέρτζος, και ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜΘ Μ. Βοϊτσίδης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Π. Αβραμόπουλος, ο νομικός εκπρόσωπος των εργαζομένων της ΕΡΤ3 Άρις Καζάκος, δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι κομμάτων. Να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση τοποθετήθηκε και η  εκπρόσωπος των εργαζομένων της ΕΡΤ3 Ελ. Φαραντάκη παρά το γεγονός ότι  οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ3 δεν είχαν λάβει πρόσκληση να συμμετάσχουν ως κύριοι ομιλητές της εκδήλωσης. Το παρών στην εκδήλωση έδωσε και ο έκπτωτος Νομάρχης Θεσσαλονίκης Π. Ψωμιάδης.
Η εκδήλωση άνοιξε  από τον Γ. Μπουτάρη ο οποίος κατέστησε σαφές ότι το θέμα της εκδήλωσης είναι η ΕΡΤ3 και τον Μ. Βοϊτσίδη να καλεί τους φορείς να τοποθετηθούν στο ερώτημα αν υποστηρίζουν το αίτημα να γίνει η μάχη για να υπάρχει η ΕΡΤ3. Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜΘ  τόνισε ότι το ζήτημα της ΕΡΤ3 θα τεθεί σε συνέντευξη τύπου που θα δοθεί στις Βρυξέλλες τον Φεβρουάριο με την συμμετοχή της EBU και θέμα την συρρίκνωση των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών φορέων.

Να σημειωθεί ότι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που προβλήθηκε  πριν την έναρξη των τοποθετήσεων ο γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας δημοσιογράφων  Ρικάρντο Γκουτιέρες εξέφρασε την ανησυχία της Ομοσπονδίας για τα σχέδια της κυβέρνησης σχετικά με το νέο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σχήμα της ΝΕΡΙΤ και τον μικρό αριθμό εργαζομένων που προβλέπει. Σύμφωνα με τον Γκουτιέρες το αποτέλεσμα των σχεδίων αυτών δεν θα καταλήξει σε κάποιο ποιοτικό αποτέλεσμα. Ο ίδιος στην μαγνητοσκοπημένη ομιλία του τόνισε ότι η κυβέρνηση την ώρα που η Ελλάδα αναλαμβάνει την Ευρωπαϊκή προεδρία στέλνει ένα πολύ κακό μήνυμα σχετικά με το ζήτημα αυτό και πρόσθεσε ότι η EBU δεν πρέπει να αναγνωρίσει τη ΝΕΡΙΤ καθώς δεν αντιστοιχεί σε έναν δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα που να τον χαρακτηρίζει η αυτονομία, η πολυφωνία και η ανεξαρτησία.

Υπέρ μιας Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης οι φορείς-Ασαφείς οι τοποθετήσεις για επαναλειτουργία της ΕΡΤ3

Ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης μίλησε για την σκληρή δοκιμασία που υπέστησαν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ3 μετά το κλείσιμο του σταθμού και έκανε λόγο για φοβερή έλλειψη της ΕΡΤ3 αναφερόμενος στην μετάδοση της λειτουργίας της Κυριακής που γινόταν μέχρι τις 11 Ιουνίου όπου και έπεσε το μαύρο στην ΕΡΤ3. Παράλληλα εξήρε το πνεύμα και την καλλιέργεια που εξέπεμπε το πρόγραμμά της καθώς, όπως είπε αποτελούσε την έκφραση του Βορειοελλαδίτικου χώρου. «Η απόφαση για περιφερειακό σταθμό που θα απασχολεί 15 άτομα δεν μας ικανοποιεί, δεν θέλουμε τέτοια τηλεόραση αλλά μια τηλεόραση αξιώσεων» δήλωσε.
«Η κατάργηση της ΕΡΤ3 στέρησε απ`όλη την χώρα μία αξιόπιστη τηλεόραση που είχε αναφορές στην ευρωπαϊκή εμπειρία. Δεν νοείται τηλεόραση που το πρόγραμμά της συζητιέται μόνο στην Αθήνα» δήλωσε από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και εξέφρασε την ανάγκη για μία Δημόσια Ραδιοτηλεόραση που να ανταποκρίνεται στις αρχές της εξυπηρέτησης κοινωνικών σκοπών. Κάθε διαφορετική εκδοχή, σύμφωνα με τον ίδιο, προκαλεί καχυποψία και έλλειψη εμπιστοσύνης.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστας επέκρινε με τη σειρά του τα σχέδια για στελέχωση του νέου σταθμού με ελάχιστο προσωπικό χωρίς όμως να ξεκαθαρίζει αν πρέπει να επαναλειτουργήσει η ΕΡΤ3. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η ομιλία του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας ο οποίος τόνισε την ανάγκη να λειτουργήσει Δημόσια ραδιοτηλεόραση με σταθμό στην Θεσσαλονίκη αλλά και 13 περιφερειακούς σταθμούς σε όλη την Ελλάδα.

Ξεκάθαρη ήταν η τοποθέτηση του πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Γ. Μυλόπουλου ο οποίος ζήτησε την άμεση επαναλειτουργία της ΕΡΤ3. Ο ίδιος τόνισε ότι ο τρόπος που έκλεισε η ΕΡΤ και όλα όσα επακολούθησαν εξέπεμψαν σήμα κινδύνου για την διολίσθηση της δημοκρατίας στην Ελλάδα ενώ παράλληλα ανέφερε την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας, την συρρίκνωση της  δημόσιας ενημέρωσης και την έλλειψη εκπαιδευτικού μέσου που συνεπάγεται το κενό της ΕΡΤ. Σύμφωνα με τον Γ. Μυλόπουλο, το κλείσιμο της ΕΡΤ εντάσσεται σε μία γενική πολιτική απαξίωσης των θεσμών στην Ελλάδα και δεν πρόκειται για ένα μεμονωμένο φαινόμενο. Μάλιστα στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στην περίπτωση των Σκουριών και της επιχειρούμενης εξόρυξης χρυσού που ενώ είναι βέβαιο ότι θα καταστρέψει το περιβάλλον υποστηρίζεται από την κυβέρνηση.

«Η κυβέρνηση επιδιώκει μία Δημόσια Ραδιοτηλεόραση ελεγχόμενη από την κυβέρνηση και τα κόμματα που την στηρίζουν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Μυλόπουλος κάνοντας λόγο για ιδιοκτησιακή αντίληψη απέναντι στην έννοια του Δημοσίου. Τέλος σημείωσε ότι ο νέος φορέας ακυρώνει τις διακηρύξεις για ποιοτικό και ανεξάρτητο φορέα καθώς πρόκειται για μία αθηνοκεντρική και πλήρως ελεγχόμενη τηλεόραση.

Ο νομικός συνήγορος των εργαζομένων της ΕΡΤ3 Άρις Καζάκος δήλωσε από την πλευρά του ότι η ΝΕΡΙΤ απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί Δημόσιος Ραδιοτηλεοπτικός φορέας και επισήμανε ότι το κλείσιμο της ΕΡΤ σήμαινε την ποδοπάτηση των συνταγματικών δικαιωμάτων των πολιτών και των εργαζομένων.

«Φωτοσβέστες» και «σκοταδιστές» χαρακτήρισε ο δημοτικός σύμβουλος Τρ. Μηταφίδης την κυβέρνηση με την απόφαση της να ρίξει μαύρο στην ΕΡΤ. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι αυτό που υπάρχει τώρα ως Δημόσια Ραδιοτηλεόραση είναι ένα «κακέκτυπο της ΥΕΝΕΔ» και ζήτησε την άμεση επανελειτουργία της ΕΡΤ3. Υπέρ της επαναλειτουργίας της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης τάχθηκαν  ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Π. Αβραμόπουλος, ο πρόεδρος του ΕΚΘ Π. Τσαραμπουλίδης και ο καθηγητής σεισμολογίας Κ. Παπαζάχος με τον τελευταίο να δηλώνει φανατικό οπαδό της ΕΡΤ3.

Ελ. Φαραντάκη: Αίτημα μας είναι να  φύγει το "μαύρο"  από την ΕΡΤ

Την παράσταση έκλεψε η εκπρόσωπος των εργαζομένων της ΕΡΤ3 Ελ. Φαραντάκη με μία συγκινητική και άκρως πολιτική τοποθέτηση. Αφού επέκρινε την ολιγωρία της ΕΣΗΕΜΘ σχετικά με το κλείσιμο της ΕΡΤ δήλωσε ότι το μείζον ζήτημα δεν είναι οι θέσεις εργασίας αλλά η αποκατάσταση του «μαύρου» με την αναίρεση της αντιδημοκρατικής απόφασης. Η μάχη για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ3 είναι, σύμφωνα με την ίδια, η μάχη για μία κοινωνία των πολιτών, για «την νίκη του λαού μας απέναντι στην Μνημονιακή πολιτική». Τέλος ζήτησε από τους φορείς να σταθούν αρωγοί στο αίτημα για επαναλειτουργία της ΕΡΤ «του μόνο αυθεντικού Δημόσιου Ραδιοτηλεοπτικού φορέα» με την ακύρωση των απολύσεων, την αποκατάσταση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και την ενσωμάτωση των κατακτήσεων του αγώνα αυτού προς όφελος της πολυφωνίας και της Δημοκρατίας». Υπενθύμισε τέλος ότι οι εργαζόμενοι παραμένουν στα κτίριο της ΕΡΤ3 και συνεχίζουν να εκπέμπουν διαδικτυακά με κανονικό πρόγραμμα .

Μετά την ολοκλήρωση όλων των τοποθετήσεων ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜΘ κλήθηκε να εκφωνήσει την κοινή συνισταμένη των  τοποθετήσεων των φορέων. Όπως δήλωσε, κοινός παρονομαστής των τοποθετήσεων ήταν η λειτουργία ενός αυτόνομου και πλήρως στελεχωμένου Ραδιοτηλεοπτικού φορέα με ιδιαίτερο ρόλο και αξίες. Ξεκαθάρισε ότι θέση της ΕΣΗΕΜΘ είναι η επαναλειτουργία της ΕΡΤ3  ή η  λειτουργία μιας Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης που θα απασχολήσει όλους τους εργαζόμενους  που υπήρχαν μέχρι τις 11 Ιουνίου. Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε την αντίδραση των εργαζομένων της ΕΡΤ3 που ζητούσαν το ψήφισμα των φορέων να αποτυπώνει μία ξεκάθαρη θέση σχετικά με το ποιος θα είναι ο Δημόσιος Ραδιοτηλεοπτικός Φορέας αυτός. Οι εργαζόμενοι επέμεναν ότι ο φορέας αυτός πρέπει να είναι η ΕΡΤ3 και όχι αφηρημένα ένας Δημόσιος Ραδιοτηλεοπτικός Φορέας, θέση που σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΣΗΕΜΘ, δεν μπορούσε να εξαχθεί από τις τοποθετήσεις όλων των φορέων. Έτσι η εκδήλωση έκλεισε με ένα ασαφές συμπέρασμα σχετικά με το αίτημα της επαναλειτουργίας της ΕΡΤ3 και τους περισσότερους εργαζόμενους της ΕΡΤ3 να φεύγουν απογοητευμένοι επικρίνοντας τον πρόεδρο της ΕΣΗΕΜΘ για ασαφή στάση.

 alterthess.gr