Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου 2014

1/29/2014 08:00:00 μ.μ.
Στην Κεφαλονιά βρίσκεται από το βράδυ της Τρίτης ο πρωθυπουργός -  Ακατάλληλα 150 σπίτια στο Ληξούρι - Στον «χορό» του Εγκέλαδου και τη νύχτα Στο Ληξούρι μεταβαίνει, αυτή την ώρα, ο πρωθυπουργός προκειμένου να δει από κοντά το μέγεθος της καταστροφής από των σεισμό των 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, της Κυριακής.

«Ήθελα να δω ο ίδιος τις συνέπειες του σεισμού», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με την άφιξή του από τις Βρυξέλλες στην Κεφαλονιά και συγκεκριμένα στο Αργοστόλι».

«Θα κάνουμε τώρα μια πρώτη σύσκεψη. Απόψε θα κοιμηθούμε εδώ και αύριο το πρωί με το καλό, με το φως του ήλιου, θα δούμε περισσότερα και θα έχουμε να πούμε περισσότερα» δήλωσε στους δημοσιογράφους που τον περίμεναν.

Στη συνέχεια ο κ. Σαμαράς έλαβε μέρος σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, το οποίο από το σχέδιο «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ» αποτελεί το κέντρο επιχειρήσεων σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, και ενημερώθηκε αναλυτικά για την μέχρι τώρα κατάσταση στο νησί.

Σημειώνεται ότι το ταξίδι του κ. Σαμαρά στην Κεφαλονιά δεν ήταν προγραμματισμένο. Μετά τις συναντήσεις που είχε στις Βρυξέλλες αντί να επιστρέψει στην Αθήνα έδωσε εντολή στον πιλότο του κρατικού αεροσκάφος να προσγειωθεί στο νησί που επλήγη την Κυριακή από την πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση των 5,9 Ρίχτερ.

Η μετασεισμική δραστηριότητα συνεχίστηκε καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας στην Κεφαλονιά, ωστόσο τα μεγέθη έχουν μειωθεί αισθητά.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις του γεωδυναμικού ινστιτούτου, ο μεγαλύτερος από τους μετασεισμούς που παρατηρήθηκαν τις βραδινές ώρες στο νησί του Ιονίου, είχε μέγεθος 3,9 Ρίχτερ.

Ακατάλληλα 150 σπίτια στο Ληξούρι

Τις πληγές της μετράει ακόμα από τον μεγάλο σεισμό των 5,9 Ρίχτερ η Κεφαλονιά. Οι έλεγχοι των αρμοδίων στα σπίτια των κατοίκων του νησιού συνεχίζονται. Από τα 300 σπίτια που έχουν ελεγχθεί μέχρι τώρα στο Ληξούρι, τα 150, είναι ακατάλληλα, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Παράλληλα, η ασταμάτητη μετασεισμική δραστηριότητα χρήζει παρακολούθησης, καθώς δημιουργούνται περαιτέρω κίνδυνοι και σε σπίτια τα οποία έχουν χαρακτηριστεί «κίτρινα».