Τρίτη, 28 Ιανουαρίου 2014

1/28/2014 02:30:00 μ.μ.
Συνέρχεται εκτάκτως σήμερα το ουκρανικό κοινοβούλιο (Ράντα), με σκοπό να εξετάσει τρόπους διεξόδου από την κρίση που έχει περιέλθει η χώρα, μετά και τα τελευταία γεγονότα κατάληψης δημόσιων κτιρίων.

Αν και οι διαδηλωτές έχουν αποχωρήσει πλέον από το Υπουργείο Δικαιοσύνης που είχαν καταλάβει την Κυριακή, ένα καινούριο στοιχείο ήρθε να περιπλέξει ακόμη περισσότερο τα πράγματα: σήμερα το πρωί υπέβαλλε την παραίτησή του ο πρωθυπουργός της χώρας, Νικολάι Αζάροφ, που ούτως ή άλλως βρισκόταν σε δεινή θέση από τη στιγμή που ο πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς είχε προσφέρει τη θέση του στους ηγέτες της αντιπολίτευσης με σκοπό να εκτονώσει κάπως την κρίση.

Στην επιστολή του, ο Αζάροφ σημειώνει ότι υποβάλλει την παραίτησή του για να «δημιουργηθούν πρόσθετες πιθανότητες για την επίτευξη μιας πολιτικής και κοινωνικής συμφωνίας στα πλαίσια μιας ειρηνικής αποκλιμάκωσης των συγκρούσεων» που εδώ και δύο μήνες έχουν φέρει αντιμέτωπους την αντιπολίτευση με τις αρχές και έχουν βγάλει στους δρόμους χιλιάδες πολίτες.
«Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων κάναμε τα πάντα για να επιτύχουμε μια ειρηνική επίλυση των διαφορών, για να εμποδίσουμε το αιματοκύλισμα, την κλιμάκωση της βίας και την παραβίαση των δικαιωμάτων των πολιτών», υπογραμμίζει ο πρώην πρωθυπουργός στην επιστολή προς τον πρόεδρο της Ουκρανίας.

Στην έκτακτη συνεδρίαση της Ράντα θα εξεταστεί κατά κύριο λόγο η συμφωνία που επετεύχθη χθες μεταξύ του Γιανουκόβιτς και της αντιπολίτευσης σχετικά με την ανάκληση μιας σειράς νόμων που σύμφωνα με τους αντιπολιτευόμενους ηγέτες περιορίζουν τα δικαιώματα έκφρασης και συνάθροισης και μετατρέπουν ουσιαστικά την Ουκρανία σε αστυνομευόμενο κράτος. Οι συγκεκριμένοι νόμοι θα συνταχθούν εκ νέου, σε συνεργασία μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με σκοπό να ανταποκρίνονται στα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Ένα άλλο θέμα που έθιξαν οι ηγέτες της αντιπολίτευσης στη χθεσινή συνάντηση με τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς ήταν η μεταρρύθμιση του Συντάγματος με σκοπό να περιοριστούν οι υπερεξουσίες του προέδρου προς όφελος του κοινοβουλίου. «Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν» περιορίστηκε να σχολιάσει σχετικά η υπουργός Δικαιοσύνης της Ουκρανίας, Γελένα Λουκάς.
Επίσης, η κ. Λουκάς ανέφερε ότι οι αρχές είναι διατεθειμένες μα παραχωρήσουν αμνηστία σε όλους όσους έχουν συλληφθεί κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, η οποία όμως θα ισχύσει μόνο εφόσον οι διαδηλωτές εγκαταλείψουν τα δημόσια κτίρια που αυτή τη στιγμή βρίσκονται υπό την κατοχή τους. Σε αντίθετη περίπτωση, δεν πρόκειται να δοθεί αμνηστία σε όσους παραβίασαν το νόμο, τόνισε η υπουργός.

ertopen.com