Τετάρτη, 1 Ιανουαρίου 2014

1/01/2014 02:06:00 μ.μ.
Από σήμερα 1-1-2014 ξεκινάει η Ελληνική Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και θα διαρκέσει έξι μήνες.

Η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει μία ευθύνη και ενώ αυτούς τους έξι μήνες θα κληθεί να αντιμετωπίσει επιτυχώς έναν νέο κύκλο διαπραγμάτευσης με την τρόικα και να λάβει δύσκολες αποφάσεις.

Βασικοί άξονες θεματολογίας της επικείμενης Ελληνικής Προεδρίας θα είναι:

• Η Διεύρυνση, με ειδικότερη έμφαση στην ενίσχυση της Ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων, στην περιφερειακή συνεργασία, στην προώθηση θεσμών για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την δημοκρατία στην Ευρώπη και την ενίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας σε Περιφερειακό επίπεδο.

• Η Προώθηση της Ανάπτυξης και της Εργασίας μέσω της προώθησης των στόχων της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής, της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων συμπεριλαμβανομένων των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, της θεσμοθέτησης κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής στα θέματα της ενέργειας με έμφαση στην ενεργειακή επάρκεια, καθώς επίσης της αυξημένης χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ανάδειξης της Ευρώπης ως σημαντικό τουριστικό προορισμό.

• Τα Θέματα ανθρώπινης κινητικότητας μέσω της προώθησης μιας ανοιχτής και ασφαλούς Ευρώπης στην υπηρεσία των πολιτών της, στο πλαίσιο του Προγράμματος της Στοκχόλμης για την πολιτική και την επιχειρησιακή ατζέντα της ΕΕ στους τομείς της Δικαιοσύνης και των Εσωτερικών Υποθέσεων, καθώς επίσης της προώθησης μίας ενιαίας προσέγγισης στη μετανάστευση και το κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου, με δίκαιη κατανομή βαρών μεταξύ των Κρατών Μελών.

Η Τελετή έναρξης για την ελληνική προεδρία θα πραγματοποιηθεί στις 8 Ιανουαρίου στο Ζάπειο. Στην Αθήνα θα βρεθούν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ο πρόεδρος της Επιτροπής Μπαρόζο και οι 28 Επίτροποι. Εκεί, εκτός από την καθιερωμένη φωτογραφία θα πραγματοποιηθούν και τα λεγόμενα clusters, δηλαδή τα συμβούλια εργασίας, όπου οι Υπουργοί θα παρουσιάσουν στους αρμόδιους Επιτρόπους τις προτεραιότητες τους.

Δείτε Επίσης:

Προεδρία της Ε.Ε χωρίς δημόσια ραδιοτηλεόραση