Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2014

1/27/2014 05:45:00 μ.μ.
Το Euronews ετοιμάζεται να λανσάρει το πρώτο παναφρικανικό ειδησεογραφικό κανάλι, σε συνεργασία με την Télé Congo, δημόσια τηλεόραση της Δημοκρατίας του Κονγκό. Το νέο κανάλι, που θα ονομάζεται Africanews, θα κάνει το ντεμπούτο του το καλοκαίρι του 2015 και στην αρχή θα είναι μία δίγλωσση υπηρεσία, που θα εκπέμπει στα Γαλλικά και Αγγλικά. Λίγο αργότερα θα προστεθούν και άλλες σημαντικές γλώσσες της ηπείρου, όπως τα Πορτογαλικά, τα Αραβικά και τα Σουαχίλι. Το Africanews θα εδρεύει στην Μπραζαβίλ, ενώ θα έχει περιφερειακά γραφεία σε όλη την ήπειρο.

Η είδηση για τη δημιουργία του νέου καναλιού έγινε γνωστή με την υπογραφή μίας συμφωνίας από τον διευθύνοντα σύμβουλο του Euronews, Michael Peters, και του Jean Obami, γενικού διευθυντή του Télé Congo, στις 25 Ιανουαρίου. Η συνεργασία των δύο μερών επισημοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Denis Sassou Nguesso, Προέδρου της Δημοκρατίας του Κονγκό.
Σχολιάζοντας τη συμφωνία, ο Peters δήλωσε: «Είκοσι χρόνια μετά το λανσάρισμα του Euronews, ανοίγουμε νέους δρόμους στον ειδησεογραφικό κόσμο. Από το 1993 το Euronews καλύπτει τα παγκόσμια νέα από την Ευρωπαϊκή σκοπιά, μιλώντας τη γλώσσα των τηλεθεατών. Η πολυεθνική βάση των μετόχων δίνει στο κανάλι την ανεξαρτησία και τα μέσα για να πληροφορεί τους τηλεθεατές, χωρίς να προωθεί κάποια συγκεκριμένη θέση. Η παγκόσμια επιτυχία του, σε ό,τι έχει να κάνει με τον αριθμό των τηλεθεατών, είναι απόδειξη του επαγγελματισμού του καναλιού και της δυνατότητας του να ενσωματώνει τη πολυπολιτισμικότητα».

«Το Euronews έχει την εμπειρία, τη φήμη και τα απαραίτητα μέσα για να μεταλαμπαδεύσει το μοντέλο αυτό, που σέβεται τις αρχές και τις αξίες των διαφορετικών πολιτισμών. Είναι αυτό ακριβώς το μοντέλο της ανεκτικότητας σε ένα πολύμορφο κόσμο, που ελπίζουμε να μοιραστούμε με την Αφρική, μέσω του Africanews, του πρώτου ανεξάρτητου και πολύγλωσσου ειδησεογραφικού καναλιού της ηπείρου».

«Το Africanews είναι διαφορετικό από τα υπόλοιπα κανάλια, επειδή σκοπεύει να δώσει στην Αφρική τη θέση που δικαιούται στον ειδησεογραφικό κόσμο και να δώσει στον κόσμο τα τελευταία νέα της ηπείρου, η οποία είναι μία νέα αγορά, με τον ίδιο τρόπο και στο ίδιο επίπεδο, όπως και στις υπόλοιπες περιοχές του κόσμου».

«Η στρατηγική μας και το ιδιαίτερο φιλόδοξο πρόγραμμα δεν θα είναι απλά ένα αφρικανικό 'παράθυρο' του Euronews, όπως συμβαίνει με τα περισσότερα διεθνή ειδησεογραφικά κανάλια, αλλά ένα πλήρες παναφρικανικό δίκτυο, στο οποίο οι επιλογές της σύνταξης θα γίνονται από αφρικανούς που απευθύνονται σε ένα αφρικανικό ακροατήριο».

«Για την ανάπτυξη αυτού του προγράμματος είμασταν τυχεροί επειδή είχαμε τη βοήθεια του Stephen Smith, αναγνωρισμένου ειδικού για τα αφρικανικά θέματα. Ο Stephen, πρώην συντάκτης για τα θέματα της Αφρικής στη γαλλική εφημερίδα Libération και στη Le Monde, προσφέρει τις συμβουλές και τις προτάσεις του για τα θέματα σύνταξης και τη στρατηγική του Africanews».

«Η δημόσια τηλεόραση Télé Congo αποφάσισε να ενώσει τις δυνάμεις της σε αυτή τη περιπέτεια. Οι ομάδες μας θα ξεκινήσουν τώρα τις προκαταρκτικές μελέτες και την οργανωτική εργασία, ώστε να είναι έτοιμες να εγκαινιάσουν το Africanews το 2015».

Το περιεχόμενο του Africanews θα επωφεληθεί από το εκτεταμένο know-how του Euronews, ώστε να είναι διαθέσιμο όσο το δυνατό ευρύτερα και ευκολότερα σε όλους τους τύπους χρηστών. Ξεκινώντας ως γραμμικό κανάλι θα προσφέρει τηλεοπτικό πρόγραμμα εικοσιτετράωρης λειτουργίας, live streaming στο διαδίκτυο, και κατόπιν live εφαρμογές mobile, ίσως και ψηφιακά ραδιοφωνικά προγράμματα. Οι μη-γραμμικές μορφές θα ξεκινήσουν άμεσα, με την ιστοσελίδα www.africanews.com και αργότερα θα λανσαριστούν εξειδικευμένες εφαρμογές mobile, που θα ακολουθούν τις τάσεις κατανάλωσης μίντια της ηπείρου.
Το Africanews θα είναι προσβάσιμο σε μεγάλο αριθμό κατοίκων της ηπείρου, χάρη στην αναμετάδοση του από τοπικούς συνεργάτες και τηλεοπτικούς σταθμούς, με την υποστήριξη και τις γνώσεις των διεθνών ομάδων του Euronews. Η χρηματοδότηση του Africanews θα βασιστεί στο διαφημιστικό μοντέλο. Έτσι θα μπορεί να αναπτυχθεί με τη προσθήκη νέων δημόσιων και ιδιωτικών συνεταίρων, ειδικά για την εγκατάσταση των περιφερειακών γραφείων του σε όλη την Αφρική και για την προσθήκη νέων γλωσσών.

broadbandtvnews.com