Πέμπτη, 2 Ιανουαρίου 2014

1/02/2014 02:25:00 μ.μ.

Σε εφαρμογή τίθεται από σήμερα το εισιτήριο των 25 ευρώ που θα πληρώνουν εφάπαξ οι ασφαλισμένοι στην περίπτωση που εισάγονται για νοσηλεία σε δημόσιο νοσοκομείο. Σήμερα επρόκειτο να ξεκινήσει και η είσπραξη του 1 ευρώ ανά φαρμακευτική συνταγή, η οποία, ωστόσο, ανεστάλη προσωρινά λόγω τεχνικών προβλημάτων του συστήματος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ).

Μιλώντας σε πρωινή εκπομπή ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης προανήγγειλε υλοποίηση του μέτρου το αργότερο έως τις 10 Ιανουαρίου, οπότε και θα εκδοθεί σχετική εγκύκλιος από το Υπουργείο Υγείας.

Διευκρίνισε ότι το ευρώ αυτό θα αφορά την κάθε συνταγή και όχι το κάθε φάρμακο και ότι εξαιρούνται οι χρονίως πάσχοντες που οφείλουν να συνταγογραφούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Οι φαρμακοποιοί τονίζουν πως πρόκειται για ένα μέτρο που επιβαρύνει σημαντικά τους ασφαλισμένους που χρειάζονται φαρμακευτική αγωγή ενώ μετατρέπει τους φαρμακοποιούς σε "εισπράκτορες".

Και οι γιατροί επισημαίνουν τις επιπτώσεις στους ηλικιωμένους και τους ανθρώπους με επιβαρυμένη υγεία οποίοι χρειάζονται περισσότερα από ένα φάρμακα και συνεπώς περισσότερες από μία ιατρικές συνταγές.

Την ίδια ώρα, η εφαρμογή του εισιτηρίου των 25 ευρώ είναι από σήμερα 2 Ιανουαρίου σε ισχύ.

Ο υπουργός Υγείας διευκρίνισε ότι τα πέντε ευρώ είναι το εισιτήριο για εισαγωγή, και τα 20 για τα νοσήλια, τα οποία θα εισπράττονται με την έξοδο του ασθενούς από το νοσοκομείο.
Σε περίπτωση που κάποιος δεν έχει να πληρώσει, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι "δεν θα τον πηγαίνουμε φυλακή, μην ανησυχείτε".

Σύμφωνα με εγκύκλιο που απέστειλε το υπουργείο Υγείας την 31η Δεκεμβρίου 2013 στις Υγειονομικές Περιφέρειες και τις διοικήσεις των νοσοκομείων, όλοι οι ασθενείς προς εισαγωγή για νοσηλεία σε νοσοκομείο του ΕΣΥ οφείλουν να καταβάλουν το ποσό των είκοσι πέντε (25) ευρώ.

Η εν λόγω καταβολή είναι εφάπαξ, δεν βαρύνει τον ασφαλιστικό φορέα του ασθενούς και είναι ανεξάρτητη της εφάπαξ προβλεπόμενης καταβολής για το εξέταστρο, δηλαδή τα 5 ευρώ που καταβάλλονται για την επίσκεψη στα εφημερεύοντα νοσοκομεία.

Από την καταβολή του εξαιρούνται:

- οι κάτοχοι βιβλιαρίου οικονομικής αδυναμίας ή πιστοποιητικού κοινωνικής προστασίας

- οι χρόνιοι πάσχοντες

- τα άτομα με αναπηρίες σε ποσοστό 80%

- ειδικές κατηγορίες ασθενών, όπως κρατούμενοι φυλακών, στρατιωτικό προσωπικό, για τη νοσηλεία των οποίων είναι σε εφαρμογή οι ειδικές ισχύουσες διατάξεις.

ertopen.com