Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου 2013

12/22/2013 02:28:00 μ.μ.
Δεν φτάνει που τα λεφτά δεν επαρκούν για να γεμίσουν οι καυστήρες, δεν φτάνει που το κρύο γίνεται ολοένα και πιο τσουχτερό, τα συναρμόδια υπουργεία συνεχίζουν να βάζουν "φρένο" στη χρήση τζακιών! 
 
Όπως και το προηγούμενο Σαββατοκύριακο λοιπόν, έτσι και αυτό, τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Υγείας με κοινή τους ανακοίνωση, προχώρησαν σε νέα σύσταση προς τα ελληνικά νοικοκυριά να «σβήσουν» τα τζάκια, καθώς, όπως επισημαίνεται, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ, ευνοείται η συσσώρευση ατμοσφαιρικής ρύπανσης μέχρι και την Κυριακή.
Το φαινόμενο του «κίτρινου» νέφους είχε κάνει την εμφάνισή του πέρσι -κυρίως στην Αθήνα-, όταν λόγω αδυναμίας προμήθειας πετρελαίου, οι πολίτες στράφηκαν στην καύση ξύλων.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της εθνικής μετεωρολογικής υπηρεσίας, το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (συνήθως Σαββατοκύριακα τυχαία)  ευνοείται η συσσώρευση ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Η καύση ξύλου για θέρμανση έχει μπει στο στόχαστρο της πολιτείας, ως κύρια αιτία για τα πυκνά περιστατικά υψηλής συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων τις κρύες ημέρες του χειμώνα. Το νέο αποπνικτικό φαινόμενο βρίσκεται σε έξαρση τα τελευταία χρόνια, καθώς λόγω της οικονομικής κρίσης εξαπλώνεται η ενεργειακή φτώχεια και η αδυναμία της μεγάλης πλειονότητας των ελληνικών νοικοκυριών να χρησιμοποιούν για θέρμανση το ακριβό πετρέλαιο. Το υπουργείο Περιβάλλοντος σχεδιάζει να επιβάλει απαγορευτικό στα ελληνικά νοικοκυριά να καίνε τζάκια και ξυλόσομπες, ανά περιοχές και χρονικά διαστήματα, όπου θα σημειώνονται επεισόδια ατμοσφαιρικής ρύπανσης, με υψηλές τιμές συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων.

Η νέα ρύθμιση που προωθείται -πρώτη φορά στα χρονικά της χώρας- περιλαμβάνεται σε πακέτο μέτρων που ετοίμασε το υπουργείο Περιβάλλοντος για την αντιμετώπιση του φαινομένου της αιθαλομίχλης.

Υπενθυμίζεται ότι για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου θα υπάρχει μηδενική χρέωση κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος για το διπλάσιο αριθμό ημερών που υπάρχει αύξηση συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων άνω των 150μg/m3. Το κόστος που προκύπτει από την κατανάλωση της ενέργειας, τονίζει το ΥΠΕΚΑ, θα καλυφθεί από το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι 500.000 πρόωροι θάνατοι τον χρόνο οφείλονται στα ατμοσφαιρικά μικροσωματίδια, επισήμανε ο πνευμονολόγος, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, Λάζαρος Σιχλετίδης.