Κυριακή, 3 Νοεμβρίου 2013

11/03/2013 05:18:00 μ.μ.

Παράταση ζωής για άλλους πέντε μήνες φαίνεται πως παίρνει η Δημόσια Τηλεόραση, καθώς, η έναρξη λειτουργίας της ΝΕΡΙΤ, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Δ.Σ. και του αρμόδιου υπουργείου, προγραμματίζεται για τις αρχές Μαρτίου του 2014. Την ίδια στιγμή, όπως γράφει η REAL, με την υπογραφή μνημονίου μεταξύ ΔΤ και EBU, που αναμένεται να ολοκληρωθεί τις προσεχείς ημέρες, επικυρώνεται η συνεργασία με την ευρωπαϊκή Αρχή σε ότι αφορά πολιτικά και αθλητικά γεγονότα, ανταλλαγή οπτικοακουστικού υλικού και κυκλώματα με άλλες ευρωπαϊκές τηλεοράσεις. Έτσι, η ΔΤ αναγνωρίζεται και επίσημα ως συνέχεια της ΕΡΤ Α.Ε., ενώ ολοκληρώνεται και τυπικά η εξασφάλιση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων αθλητικών γεγονότων, όπως οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στο Σότσι της Ρωσίας και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου της Βραζιλίας τον Ιούνιο του 2014.

«Όλη η διαδικασία κρίνεται από την αξιοπιστία των θεσμών. Όταν λέμε ΑΣΕΠ εννοούμε ΑΣΕΠ 100%...», δηλώνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΝΕΡΙΤ, Γιώργος Προκοπάκης, στο Πρώτο Θέμα. Η στελέχωση της ΝΕΡΙΤ, σύμφωνα με τον ίδιο, θα γίνει με διαφανείς και απόλυτα αξιοκρατικές διαδικασίες μέσω του ΑΣΕΠ. Προυπόθεση για τη στελέχωση της νέας δημόσιας ραδιοτηλεόρασης είναι η έγκριση του προϋπολογισμού της από την αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή, κάτι που αναμένεται να γίνει έως τις 15 Νοεμβρίου.


Γιατί δεν "απελευθερώνεται" το Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής;
Το ενδεχόμενο να δοθεί η τηλεοπτική κάλυψη της ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε. στα χέρια ιδιωτών βγαίνει στο προσκήνιο ως αναγκαστική λύση, σε περίπτωση που δεν υπάρξει άμεσα διέξοδος στο θέμα του Ραδιομεγάρου. Οι απόψεις διίστανται, καθώς, σύμφωνα με τη REAL, στο εσωτερικό της κυβέρνησης διαμορφώνονται παράλληλα δύο τάσεις. Η μία βιάζεται για την εκκένωση του Ραδιομεγάρου το αργότερο μέχρι τα μέσα του Νοέμβρη, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η άρτια κάλυψη της προεδρίας και να αποφευχθούν πολυδάπανες συμφωνίες με ιδιώτες για βαν και συνεργεία, ενώ η άλλη προκρίνει την περαιτέρω καθυστέρηση, ώστε να κερδηθεί χρόνος στο θέμα της καταβολής των αποζημιώσεων στους πρώην εργαζομένους της ΕΡΤ. Κι αυτό γιατί γνωρίζουν πως τυχόν "απελευθέρωση" του Ραδιομεγάρου θα σήμαινε ότι η εκκαθάριση θα έπρεπε να γίνει σε λίγες ημέρες και να καταβληθούν αποζημιώσεις δεκάδων εκατομμυρίων που θα μπουν στον Προϋπολογισμό του 2013. Άρα το δίλημμα που παραμένει είναι... προεδρία ή πλεόνασμα;