Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2013

11/21/2013 06:51:00 μ.μ.
Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων εκφράζει την ανησυχία της σχετικά με την πορεία της Δημόσιας Τηλεόρασης στην Ελλάδα.
 
Μάλιστα ανακοινώνει τα παρακάτω:

«Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων εκφράζει ιδιαίτερη ανησυχία για την Ελλάδα, η οποία ενδεχομένως κινδυνεύει να βρεθεί εκτός του ευρωπαϊκού δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού στίβου. Εχουν περάσει έξι μήνες από τότε, που η ελληνική κυβέρνηση έκλεισε απότομα το φορέα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης ΕΡΤ και οδήγησε στην ανεργία 2.600 εργαζόμενους. Η μοναδική πρόοδος, που έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής, είναι η παράταση της λειτουργίας μιας μεταβατικής υπηρεσίας δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, η οποία δεν πληροί τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές για την ανεξαρτησία, πολυφωνία και την κάλυψη του συνόλου της χώρας. Οι ανησυχίες της ΕΟΔ αυξάνονται μετά τη συνάντηση του πρόεδρου της ΕΒU Ζαν Πωλ Φιλιπότ με τους αντιπροσώπους της ΕΟΔ και τους εκπροσώπους των ελληνικών δημοσιογραφικών Ενώσεων, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα” και συνεχίζει:

«Το μεταβατικό σχήμα, που ονομάζεται Δημόσια Τηλεόραση, σίγουρα δεν είναι δημόσιος τηλεοπτικός φορέας. Όπως δεν είναι, ούτε μπορεί να γίνει μέλος της ΕΒU . Και γι’ αυτό και δεν πρόκειται να εκπροσωπηθεί στη Γενική Συνέλευση της ΕΒU, το Δεκέμβριο, στη Γενεύη», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕBU .

«Ασκούμε πιέσεις σε εβδομαδιαία βάση στους Ελληνες αρμόδιους για τη ΝΕΡΙΤ, που πρόκειται να αντικαταστήσει την ΕΡΤ και τους ζητούμε, να μας δώσουν ακριβείς πληροφορίες για το λειτουργικό σχήμα που πρόκειται να έχει, τον αριθμό των σταθμών που θα λειτουργούν και το είδος του προγράμματος που θα εκπέμπεται, ωστόσο δεν λαμβάνουμε καθαρές απαντήσεις», δήλωσε ο κ. Ζ. Π. Φιλιπότ.

«Όπως έχουν τα πράγματα και υπό το πρίσμα της ανάληψης της προεδρίας της Ε.Ε. από την Ελλάδα, θα εντείνουμε τις προσπάθειες για την αποκατάσταση των λειτουργικών προδιαγραφών της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στην Ελλάδα για να αποτρέψουμε την περαιτέρω παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων των πρώην εργαζομένων της ΕΡΤ», συμπλήρωσε ο κ. Γ. Κοτσιφός μέλος της Διευθύνουσας Επιτροπής της ΕΟΔ».