Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2013

11/29/2013 05:12:00 μ.μ.
Το κλείσιμο του δημόσιου περιφερειακού τηλεοπτικού σταθμού RTVV στη Βαλένθια της Ισπανίας πραγματοποιήθηκε με τη διακοπή του σήματος του, βάζοντας τέλος στην 24χρονη ιστορία του. Η διακοπή αυτή δρομολογεί παρόμοιες εξελίξεις σε άλλους περιφερειακούς σταθμούς, όπως το Telemadrid. Η χωρίς προηγούμενο αυτή κίνηση αφήνει χωρίς εργασία τους 1660 υπαλλήλους το RTVV, που μέχρι τη τελευταία στιγμή προσπαθούσαν να εμποδίσουν το κλείσιμο του σταθμού.  

Τα οικονομικά προβλήματα οδήγησαν τη περιφερειακή κυβέρνηση της Βαλένθια να κλείσουν τις δημόσιες ραδιοτηλεοπτικές υπηρεσίες του RTVV. Προηγουμένως η περιφερειακή κυβέρνηση είχε προσπαθήσει να απολύσει 1.000 υπαλλήλους από τους 1660 του RTVV, για να συνεχίσει να λειτουργεί, αλλά μία δικαστική απόφαση απέρριψε το σχέδιο ως παράνομο, πράγμα που προέτρεψε τη περιφερειακή κυβέρνηση να ανακοινώσει το κλείσιμο του σταθμού.

Η απόφαση κλεισίματος του δημόσιου περιφερειακού RTVV είναι χτύπημα στο υφιστάμενο μοντέλο της περιφερειακής τηλεόρασης, με 13 σταθμούς σε όλη τη χώρα (που χωρίζεται σε 17 περιφέρειες ή αυτόνομες κοινότητες) που ελέγχονται από τις περιφερειακές κυβερνήσεις και χρηματοδοτούνται από κρατικές επιδοτήσεις και διαφημίσεις.

Η σημαντική μείωση της κρατικής επιδότησης και η ελεύθερη πτώση των εσόδων από τις διαφημίσεις, σε συνδυασμό με την απότομη μείωση των ποσοστών τηλεθέασης, καθώς και ο υπερβολικός αριθμός εργαζομένων, οδήγησαν τα περιφερειακά τηλεοπτικά κανάλια σε κρίσιμη κατάσταση με ένα συνολικό χρέος που φτάνει τα 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Η μερίδα του λέοντος από αυτό το χρέος ανήκει στο RTVV (1,2 δισεκατομμύρια ευρώ) και στο Telemadrid της Μαδρίτης (285 εκατομμύρια ευρώ). Το Telemadrid θα είναι το επόμενο κανάλι που θα διακόψει τη λειτουργία του, αν το Ανώτατο Δικαστήριο αποφασίσει τον Μάρτιο ότι απόλυση 829 από τους 1200 εργαζομένους του σταθμού, είναι παράνομη.

Άλλοι δημόσιοι περιφερειακοί σταθμοί, όπως το RTRM στη Μούρθια, το RTVA στην Αστουρία, το RTCV στη Καστίλλη-Λα Μάντσα είναι σε τεντωμένο σκοινί, ενώ ετοιμάζεται η ιδιωτικοποίηση των δύο τελευταίων μετά το νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση το 2012, που την επιτρέπει.

Υπολογίζεται ότι το ετήσιο κόστος όλων των ισπανικών περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών ανέρχεται σε 925 εκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των κρατικών επιχορηγήσεων και των λειτουργικών ζημιών. Το TV3 της Καταλονίας είναι το κανάλι που εισπράττει τη μεγαλύτερη κρατική επιδότηση, 225 εκατομμύρια ευρώ φέτος και προϋπολογισμό 295,9 εκατομμυρίων ευρώ. Όπως και οι άλλοι περιφερειακοί τηλεοπτικοί σταθμοί, το TV3 σχεδιάζει μαζικές απολύσεις, μέχρι 500 εργαζόμενους από το σύνολο των 2.885. Το Canal Sur της Ανδαλουσίας είναι το δεύτερο στο ύψος των κρατικών επιδοτήσεων, με 138 εκατομμύρια.

advanced-television.com