Κυριακή, 3 Νοεμβρίου 2013

11/03/2013 03:08:00 μ.μ.
Τεστ για τη συμφωνία Βελιγραδίου - Πρίστινας μετά τις συνομιλίες που διεξήχθησαν υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελούν οι σημερινές δημοτικές εκλογές στο Κόσοβο.
Συνολικά 1.779.357 ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες για να εκλέξουν τους εκπροσώπους τους στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Για πρώτη φορά από το 2000 στο Κόσοβο διεξάγονται την ίδια ημέρα εκλογές σε ολόκληρη την επικράτεια δηλαδή και στις περιοχές όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία.

Η συμμετοχή των Σέρβων αποτελεί μέρος της συμφωνίας Βελιγραδίου - Πρίστινας και με τις σημερινές εκλογές θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για τη σύσταση σερβικού εθνικού συμβουλίου που στην ουσία θα αποτελέσει την κυβέρνηση των Σέρβων αφού θα έχει αρμοδιότητες εκτελεστικής εξουσίας.

Αυτός είναι ο λόγος που το Βελιγράδι προτρέπει τους Σέρβους να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες. Η κυβέρνηση της Σερβίας στηρίζει την αποκαλούμενη «Σερβική Λίστα» που διεκδικεί την εξουσία σε όλους τους δήμους, όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία.

Υπάρχουν ωστόσο και πολιτικές παρατάξεις που καλούν σε αποχή υποστηρίζοντας ότι με τη συμμετοχή αναγνωρίζεται έμμεσα η ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου. Το Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας του οποίου ηγείται ο πρώην πρωθυπουργός Βόισλαβ Κοστούνιτσα όπως και άλλα εθνικιστικά κόμματα καλούν τους Σέρβους να μποϋκοτάρουν τις εκλογές.

Στο βόρειο Κόσοβο η κατάσταση είναι τεταμένη, ενώ κατά την προεκλογική περίοδο πολλοί Σέρβοι υποψήφιοι έγιναν στόχος επίθεσης από ομοεθνείς τους, που τάσσονται υπέρ της αποχής από τις εκλογές.

Την εκλογική διαδικασία στο Κόσοβο θα επιβλέπουν χιλιάδες ξένοι παρατηρητές από τον ΟΑΣΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ την ομαλή διεξαγωγή τους καλούνται να διασφαλίσουν 6.000 αστυνομικοί και η διεθνής στρατιωτική δύναμη (KFOR).