Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2013

10/30/2013 03:17:00 μ.μ.
Είχε κερδίσει τα ασφαλιστικά μέτρα προειδοποιώντας τους πως θα έπρεπε να αποσύρουν τα βίντεο.

Παρ’ όλα αυτά όμως, κανείς δεν μπήκε στον κόπο να το κάνει είτε από… αμέλεια, είτε γιατί κανείς έως τώρα δεν είχε κινηθεί εναντίον τους νομικά απαιτώντας να μην εμπορεύονται το έργο του χωρίς την άδειά του.

Αποτέλεσμα; Πριν από λίγες μέρες κατέθεσε αγωγές και με τις οποίες η «αμέλεια» ή η τακτική στιλ «τα πνευματικά δικαιώματα είναι ξέφραγο αμπέλι» να πρέπει να πληρωθούν με χιλιάδες ευρώ. Και να σας εξηγήσω τι εννοώ…!

Γύρω στα μέσα Αυγούστου σας είχα ενημερώσει πως ο Νίκος Μαστοράκης είχε καταθέσει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων εναντίον του ALPHA και του STAR με τα οποία τους ζητούσε να σταματήσουν να προβάλλουν δικές του δουλειές χωρίς την άδειά του.

Συγκεκριμένα ο γνωστός δημοσιογράφος, παραγωγός και σκηνοθέτης έκανε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων εναντίον του ALPHA και της εκπομπής «Ελένη» για την προβολή αποσπάσματος με μαυρόασπρα πλάνα από την εκπομπή «Σήμερα» την οποία έκανε το 1966, αλλά και στην εκπομπή «Chart Show» που πρόβαλλαν αποσπάσματα από την εκπομπή του «Να τα ξαναπούμε». Επίσης, έκανε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και στην εκπομπή «Μεσημεριανή Μελέτη» του STAR επειδή πρόβαλλαν αποσπάσματα από την εκπομπή «Αν» που η Τατιάνα Στεφανίδου έκανε συνέντευξη στη Μαλβίνα Κάραλη.

Το δικαστήριο λοιπόν είχε τότε δικαιώσει τον Νίκο Μαστοράκη αποφασίζοντας πως τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο δημιουργό ο οποίος έχει την πλήρη εκμετάλλευσή τους. Οι αποφάσεις μάλιστα μεταξύ άλλων, ανέφεραν ότι «απειλεί κατά του καθ’ ων χρηματική ποινή ποσού χιλίων (1000) ευρώ για κάθε παράβαση εκ μέρους τους της παραπάνω διάταξης της παρούσας», αλλά και ορισμένους από τους αναφερομένους με «προσωπική κράτηση δύο μηνών για κάθε παράβαση της ίδιας διάταξης».

Φαίνεται όμως, ότι κάποιοι στα κανάλια της Κάντζας και της Κηφισιάς δεν έλαβαν σοβαρά υπόψη τους την απόφαση του δικαστηρίου, αφού τα αποσπάσματα αυτά στις εκπομπές «Ελένη» και «Μεσημεριανή μελέτη» παρέμεναν στις ηλεκτρονικές σελίδες τους. Έτσι λοιπόν ο Νίκος Μαστοράκης αποφάσισε να ακολουθήσει και πάλι το δρόμο της δικαιοσύνης, διεκδικώντας το ποσό των 150 χιλιάδων ευρώ περίπου, ποσό σύμφωνα με τα όσα είχε αποφασίσει το δικαστήριο για τυχόν παραβίαση των ασφαλιστικών μέτρων. Πριν από λίγες ημέρες μάλιστα που παραδόθηκαν τα σχετικά έγγραφα που δημοσιεύουμε, τα σχετικά βίντεο «κατέβηκαν» και από τον ALPHA και από το STAR. Τελικά όμως, όπως φαίνεται η καθυστερημένη κίνησή τους να σεβαστούν την απόφαση της δικαιοσύνης θα τους κοστίσει αρκετές χιλιάδες ευρώ! Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε ότι με την απόφαση αυτή των ασφαλιστικών μέτρων, αλλά και με την αγωγή, ίσως να μπει λίγη τάξη στο «ξέφραγο αμπέλι» περί πνευματικής ιδιοκτησίας και τους καταπατητές του!

newsit.gr