Τρίτη, 29 Οκτωβρίου 2013

10/29/2013 11:57:00 μ.μ.
Η τελευταία δημόσια δήλωση αρμόδιου εκπροσώπου της κυβέρνησης για τη μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση, του Μενέλαου Δασκαλάκη, διαβεβαιώνει πως τις «επόμενες μέρες» θα τοποθετηθεί νέος πρόεδρος στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και έτσι θα ανακοινωθεί ο διαγωνισμός ψηφιακού φάσματος. Η δήλωση έγινε ως απάντηση στα ερωτήματα για τις τρεις έως τώρα παρατάσεις ημερομηνιών δημοσίευσης του συγκεκριμένου διαγωνισμού. Τον Απρίλιο του 2013 ο τότε υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης είχε διαβεβαιώσει πως στις 30 Ιουνίου θα γίνει ο διαγωνισμός του φάσματος, στις αρχές Ιουνίου και αφού είχε ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση από την ΕΕΤΤ δόθηκε η επίσημη διαβεβαίωση πως τον Σεπτέμβριο θα γίνει ο διαγωνισμός. Τώρα η καθυστέρηση αφορά «μερικές μέρες». Είναι όμως έτσι;

Οι πληροφορίες και τα σενάρια στα παρασκήνια των ψηφιακών διαβουλεύσεων οργιάζουν και τα περισσότερα από αυτά σχετίζονται με την «ακέφαλη» ΕΕΤΤ. Η θητεία του προέδρου της Λ.Κανέλλου έχει λήξει από τις 3 Σεπτεμβρίου, η κυβέρνηση δεν ανανέωσε τη θητεία του. Αντιθέτως ο νυν υπουργός Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλης Χρυσοχοϊδης πέρασε διάταξη στη Βουλή με την οποία αλλάζει τον τρόπο επιλογής του προέδρου και των μελών της ΕΕΤΤ. Αντί δηλαδή να επιλέγονται από την Επιτροπή θεσμών και διαφάνειας θα αποφασίζονται μετά από πρόταση του υπουργού από το υπουργικό συμβούλιο! ‘Ομως, ο υπουργός δεν μπορεί ακόμη να ορίσει τον υποψήφιο πρόεδρο της ΕΕΤΤ γιατί ο Λ.Κανέλλος κατέχει ως το τέλος Δεκεμβρίου την προεδρία της ευρωπαϊκής συντονιστικής αρχής, της BEREC. Θέση που είναι προσωποπαγής και δεν μπορεί να αντικατασταθεί.

Πρακτικά και λογικά μέχρι τέλος Δεκεμβρίου είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανακοινώσει η ΕΕΤΤ τον οποιονδήποτε διαγωνισμό για την παραχώρηση του ψηφιακού φάσματος. Αυτό βέβαια οι αρμόδιοι παράγοντες δεν το λένε. Τόσο στη Βουλή όσο και στις διάφορες συναντήσεις επιμένουν πως “τις επόμενες μέρες θα γίνει ο διαγωνισμός”.

Όσο στο μεταξύ περνά ο καιρός μειώνεται και η διάρκεια που απομένει για τα switch off. Από τον έναν χρόνο ασφυκτικό διάστημα, πήγαμε ήδη στους δέκα μήνες. Για να τηρηθεί η υπουργική απόφαση που ορίζει πως η αναλογική τηλεόραση θα σβήσει την 1η Οκτωβρίου 2014. Όπως όμως όλα δείχνουν το 10μηνο για τα οριζόμενα switch off είναι η καλή περίπτωση. Γιατί αν η κυβέρνηση περιμένει τη λήξη της θητείας του κ. Κανέλλου στη BEREC στο τέλος Δεκεμβρίου για να γίνει ο διαγωνισμός χορήγησης ψηφιακού μερίσματος, όλοι καταλαβαίνουμε πόσος χρόνος απομένει. Και υπάρχει ακόμη η Κομισιόν η οποία θα πρέπει επίσημα να δώσει το πράσινο φως στους όρους του διαγωνισμού, όταν αυτοί θα δημοσιευτούν.